Арахамія вважає, що функції Фонду держмайна необхідно поділити між двома агентствами

Арахамія вважає, що звільнення голови ФДМ Дмитра Сенниченка "було передбачуваним"
Фото: zn.ua
Функції Фонду держмайна (ФДМ) України необхідно розділити на агентство з управління активами держвласності та агентство з їхнього продажу, вважає голова парламентської фракції "Слуга народу" Давид Арахамія. Про це він заявив в інтерв'ю агентству "Інтерфакс-Україна", опублікованому 20 грудня.

"У Фонді держмайна від самого початку закладено конфлікт інтересів: його керівник здійснює дві функції – управління активами (здавання в оренду) та їхній продаж. З одного боку, він має продавати все, що можна продати, і якнайшвидше. А це означає, що продавати дешевше. А з іншого боку, є активи, які приносять гарний прибуток від оренди. І якщо правильно працювати з орендарями, можна суттєво підвищити ці доходи", – пояснив свою думку Арахамія.

Він вважає, що ці функції треба розділити: створити агентство управління активами, завдання якого – зібрати максимальну суму від оренди, та агентство з продажу. Це будуть "великі державні ріелтори, які за допомогою інвестбанкірів готуватимуть об'єкти для продажу".

"У цьому випадку у кожного з агентств буде абсолютно чіткий показник ефективності. Якщо я керую активами, значить, показники моєї роботи – кошти від здавання в оренду, капіталізація активів, а якщо я продаю, то про мою ефективність свідчать ціна продажу, його швидкість, кількість проданих об'єктів", – сказав голова фракції.

За нинішньої структури ФДМ домогтися оптимальної його роботи складно, хто б не очолив його, вважає він. За словами політика, наразі фракція веде пошук нового кандидата на посаду голови ФДМ на заміну Дмитру Сенниченку.

"Підшукуємо кандидата. Відхід голови ФДМ Дмитра Сенниченко був передбачуваний з однієї причини: план приватизації та факт приватизації, як то кажуть, – дві великі різниці", – прокоментував Арахамія.

Контекст:

16 листопада 2021 року ЗМІ повідомили, що Сенниченко, який очолював ФДМУ з вересня 2019 року, іде у відставку. 18 листопада Сенниченко на пресконференції підтвердив, що написав заяву про звільнення з посади. Він спростував інформацію, що нібито йде у зв'язку із продажем заводу "Більшовик". За його словами, за два роки керівництва у ФДМ він виконав усі свої плани і тепер хоче два місяці відпочити, після чого зайнятися новими проєктами.

2020 року Фонд держмайна провів приблизно 2 тис. приватизаційних онлайн-аукціонів, за підсумками яких до держбюджету надійшло 2,5 млрд грн. Очікують, що 2021 року від приватизації до держбюджету надійде 12 млрд грн.