Артеменко заявив, що відмовився від канадського паспорта, але залишився громадянином Канади

Артеменко стверджує, що процедуру отримання канадського громадянства почав наприкінці 90-х років
Фото: Андрій Артеменко / Facebook

Процедура відмови від громадянства більш складна, ніж призупинення дії паспорта, зазначив позафракційний народний депутат Андрій Артеменко.

Позафракційний нардеп Андрій Артеменко стверджує, що відмовився від паспорта Канади у 2014 році, але не від громадянства.

Про це він заявив "КП в Украине".

Артеменко зазначив, що відмова від громадянства – це "набагато складніша процедура", яка вимагає юридичних дій. Він пояснив, що сплачує податки у двох країнах, не порушуючи жодного закону України чи Канади.

Одержання громадянства Канади Артеменко пояснив "складним для України часом" у 1998–1999 роках. Тоді він подав запит до Канади, щоб улаштуватися на роботу у сфері комп'ютерних технологій. Після цього Артеменко дістав дозвіл на роботу, а потім і громадянство Канади. За його словами, процедура зайняла 5–6 років.

Артеменко також заявив, що його діти мають громадянство України. Однак в декларації за 2015 рік зазначено, що син Едвард-Даніель і дочка Амбер Катерина мають громадянство США, а син Віталій – Канади. Громадянкою України зазначена тільки одна дочка – Христина.

27 лютого Артеменко заявив, що розробив законопроект про подвійне громадянство, і визнав, що має канадський паспорт "і не тільки".

15 березня генеральний прокурор Юрій Луценко повідомив, що на одному з допитів у ГПУ Артеменко документально підтвердив, що має громадянство Канади.

Згідно зі ст. 4 Конституції, в Україні існує єдине громадянство. Чинне законодавство забороняє подвійне громадянство, але не передбачає механізму його позбавлення.

У березні президент Петро Порошенко подав до Верховної Ради проект змін до закону "Про громадянство". Згідно з документом, особа, яка добровільно набула громадянства іноземної держави, буде підпадати під дію вимоги про припинення українського громадянства.