Байден оголосив про новий військовий пакет для України. США нададуть ще сотні ракет до ППО і десятки систем

У новий пакет допомоги від США входять засоби ППО, боєприпаси, бронетехніка, зазначили у Білому домі
Фото: defense.gov

Президент США Джо Байден після розмови з главою Української держави Володимиром Зеленським 16 жовтня оголосив про новий пакет військової допомоги Україні на $425 млн. Про це повідомляє сайт Білого дому.

Зазначено, що Байден розповів Зеленському про свої зусилля щодо збільшення допомоги Україні у сфері безпеки протягом строку його перебування на посаді.

"Сьогодні президент оголосив про надання Україні пакету допомоги у сфері безпеки на суму $425 млн, у який входять додаткові засоби ППО, боєприпаси класу "повітря – земля", бронетехніка і критично важливі боєприпаси для задоволення невідкладних потреб України", – ідеться в повідомленні.

Як зазначили в Білому домі, найближчими місяцями США нададуть Україні сотні ракет до ППО, десятки тактичних систем ППО, додаткові артсистеми, значну кількість боєприпасів, сотні бронетранспортерів і бойових машин піхоти, а також тисячі додаткових броньованих машин, що допоможе оснастити ЗСУ.

"Президент Зеленський поінформував президента Байдена про свій план досягнення перемоги над Росією, і лідери двох країн доручили своїм командам провести подальші консультації щодо наступних кроків", – ідеться в повідомленні.

Окрім того, лідери країн зобов'язалися активізувати планування допомоги у сфері безпеки разом із міжнародними партнерами, щоб забезпечити Україну технікою, потрібною для перемоги.

У Білому домі додали, що в межах цих зусиль Байден у листопаді візьме участь онлайн у засіданні контактної групи з питань оборони України у форматі "Рамштайн" на рівні лідерів країн.

Контекст:

США надають допомогу, зокрема військову, Україні, яка зазнала повномасштабної російської агресії.

За даними Пентагону станом на 26 вересня, США за час роботи адміністрації Байдена виділили понад $59,3 млрд на допомогу Україні у сфері безпеки, зокрема $58,7 млрд – із початку повномасштабної війни (у лютому 2022 року).