Байден протягом останніх місяців президентства зосередиться на Україні та Близькому Сході – ЗМІ

Байден протягом останніх місяців президентства зосередиться на Україні та Близькому Сході
Фото: EPA

Президент США Джо Байден, який днями оголосив про вихід із передвиборчих перегонів, до кінця своєї каденції зосередить увагу на геополітичних питаннях – Україні та Близькому Сході. Про це 23 липня повідомила кореспондентка Financial Times із питань закордонних справ і оборони США Феліція Шварц.

Як зазначає видання, одним із головних пріоритетів для Байдена буде забезпечення гарантій максимальної підтримки України в разі перемоги Дональда Трампа на президентських виборах у листопаді. Адже той уже пообіцяв припинити військову допомогу Україні, якщо вона не погодиться на переговори з Росією.

Водночас американські чиновники й аналітики вважають малоймовірним, що адміністрація Байдена зможе досягти схвалення в Конгресі ще одного пакету допомоги Україні до закінчення строку повноважень президента, пише Financial Times. 

Проте сам Байден зможе забезпечити фіналізацію двосторонніх угод з Україною й надати будь-яку допомогу, яка доступна Києву, до закінчення своєї каденції на посаді глави Білого дому, ідеться в публікації.

Ще одна тема, на якій зосередиться Байден протягом наступних пів року, – Близький Схід з акцентом на припиненні війни між Ізраїлем і ХАМАС, зазначає видання.

Контекст:

Чергові президентські вибори у США відбудуться 5 листопада 2024 року.

Байдена закликали знятися із президентських перегонів, зокрема через його вік і стан здоров'я.

Увечері 27 червня у США відбулися перші з двох запланованих дебатів основних кандидатів на виборах президента США 2024 року – чинного глави держави, демократа Байдена і його попередника, республіканця Трампа. Американські ЗМІ розкритикували виступ Байдена. Як написало видання The Hill, президент "плутався у словах і втрачав хід думки, а його мовлення часто переривалося". За оцінкою Politico, "жахливий виступ Байдена спричинив паніку серед демократів", тому представники Демократичної партії нібито обговорюють його заміну іншим кандидатом.

21 липня Байден оголосив про вихід із передвиборчих перегонів, зазначивши, що "сконцентрується на тому, щоб виконувати обов'язки президента до кінця строку".

Того самого дня Байден заявив в Х про підтримку віцепрезидентки Камали Гарріс як кандидатки від Демократичної партії на виборах глави держави в листопаді.