Байден заявив, що не буде добиватися переобрання президентом США

Байден упевнений, що для США буде краще, якщо він вийде із президентських перегонів
Фото: EPA

Президент США Джо Байден повідомив в Х 21 липня, що не добиватиметься переобрання главою Білого дому на виборах, які відбудуться в листопаді.

"Для мене було найбільшою честю в житті служити для вас президентом. І хоча я мав намір добиватися переобрання, я впевнений, що для партії і країни буде краще, якщо я вийду [із перегонів] і сконцентруюся на тому, щоб виконувати обов'язки президента до кінця строку ", – поінформував Байден у заяві.

Він додав, що наступного тижня звернеться до нації, щоб "докладніше розповісти про своє рішення".

Як зазначив CNN, це перший випадок відмови президента США від переобрання з 1968 року, коли не висувати свою кандидатуру на другий строк вирішив 36-й глава Білого дому Ліндон Джонсон.

Контекст:

Чергові президентські вибори у США відбудуться 5 листопада 2024 року.

Байдена закликали знятися із президентських перегонів, зокрема через його вік і стан здоров'я.

Увечері 27 червня у США відбулися перші з двох запланованих дебатів основних кандидатів на виборах президента США у 2024 році – чинного глави держави, демократа Байдена і його попередника, республіканця Дональда Трампа. Американські ЗМІ розкритикували виступ Байдена. Як написало видання The Hill, президент "плутався у словах і втрачав хід думки, а його промова часто переривалася". За оцінкою Politico, "жахливий виступ Байдена спричинив паніку серед демократів", тому представники Демократичної партії нібито обговорюють його заміну іншим кандидатом.

Байден визнав, що "облажався" на дебатах із Трампом, проте сказав своїм прихильникам, що залишиться у президентських перегонах.

17 липня Байден повідомив, що в нього виявили коронавірусну інфекцію.

Axios 18 липня написало, що, на думку деяких топпредставників Демократичної партії США, уже цими вихідними Байден може оголосити про вихід із президентських перегонів.