Батько Зеленського про довічну стипендію: Мені особисто нічого не треба. Думаєте, це блат від президента?

Олександр Зеленський: І президент не бідний, і мені вистачає зарплати та пенсії
Фото: nas.gov.ua

Професор Олександр Зеленський стверджує, що його кандидатуру на присудження державної стипендії внесено не тому, що він є батьком чинного глави Української держави Володимира Зеленського.

Батько президента України Володимира Зеленського Олександр Зеленський заявив виданню "Страна", що його кандидатуру на отримання довічної державної стипендії було внесено не через родинні зв'язки з главою держави.

"Мені взагалі особисто нічого не треба. Я не потребую цього взагалі. Ще півроку тому по всій Україні, у кожному інституті, проводили збори, і самі колективи висували педагогів на цю стипендію. Від нашого інституту внесли дві кандидатури – мене і ще одну людину. Таких, як я, – повно по всій Україні. Щороку вручають такі стипендії. І при [п'ятому президенті України Петру] Порошенку таке було. І мене на стипендію висунули не тому, що я тато Зеленського – воно мені не треба. Колектив інституту мене висунув на науковій раді. Я навіть не знав результату. Ви думаєте, це блат від президента?" – сказав Зеленський-старший.

Він запевнив, що грошей, які він зараз отримує, йому достатньо для життя.

"І президент не бідний, і мені вистачає і зарплати, і пенсії. Я 28 років на об'єктах пропрацював, на живих, а не на хабарах. Моя позиція – треба нагороджувати людей у вищій школі, це правильно. А що, потрібно було заборонити колективу висувати моє прізвище? Вони мене висунули, я до чого? Мене подавали вже на заслуженого діяча науки і техніки і так далі, я відмовлявся. А в цей раз вирішив не відмовлятися", – додав він.

Олександр Зеленський – доктор технічних наук, професор, завідувач кафедри інформатики та прикладного програмного забезпечення Криворізького університету економіки і технологій.

Згідно з проєктом указу президента, опублікованим на сайті уряду, довічну стипендію було пропоновано присвоїти п'ятьом діячам освіти, які досягли 70-річного віку, зокрема професору Олександру Зеленському. Пропозицію зняти указ із розгляду Кабміну 2 вересня вніс т.в.о. міністра освіти Сергій Шкарлет.

Прем'єр Денис Шмигаль заявив 3 вересня, що кандидатуру Зеленського-старшого для призначення довічної стипендії трудовий колектив університету вносив неодноразово, починаючи з 2017 року, задовго до того, як президентом став його син.