"Без права відключення". РНБО доручила Кабміну вирішити проблему забезпечення газом населення та тепловиків

Данілов розповів про саботаж у газовій галузі
Фото: rnbo.gov.ua

Рада національної безпеки і оборони України на засіданні 22 жовтня доручила Кабінету Міністрів зайнятися безперебійним постачанням газу споживачам. Про це повідомив секретар РНБО Олексій Данілов, його брифінг транслює YouTube-канал in time Ukraine.

"Кабінету Міністрів доручено у триденний строк вжити вичерпних заходів щодо встановлення механізму безперебійного, без права відключення, постачання природного газу побутовим споживачам, бюджетним та релігійним організаціям, підприємствам теплопостачання, комунальним неприбутковим підприємствам [...] до завершення опалювального сезону", – сказав він.

Секретар РНБО підкреслив, що "все має працювати в автоматичному режимі, а не у пожежному, як це зараз відбувається".

Данілов пояснив, що на засіданні Ради нацбезпеки і оборони розглянули ситуацію з підготовкою країни до опалювального сезону і дійшли висновку, що є "певний саботаж виконання рішення саме у плані створення повного енергетичного балансу України".

За словами секретаря РНБО, йдеться про "певне коло осіб, які у народі звуться олігархами".

Контекст:

Цього року на ринку газу в Європі фіксують дефіцит. Станом на 21 жовтня, за даними асоціації європейських операторів газової інфраструктури Gas Infrastructure Europe, газові сховища в ЄС і Великобританії заповнені приблизно на 77,36%. У попередні роки перед опалювальним сезоном європейські сховища були заповнені приблизно на 84%, зазначило агентство Reuters.

Дефіцит палива спровокував зростання цін на нього. Якщо на початку року ф'ючерси на газовому хабі TTF у Нідерландах коштували приблизно $250 за 1000 м&³3;, то у вересні ціна на газ у Європі вперше в історії подолала позначку $1000, а 6 жовтня оновила історичний максимум – понад $1900 за 1000 м&³3;.

Поштовхом до зростання цін стали результати аукціону, на якому "Газпром" відмовився бронювати додаткові потужності для транзиту через Україну, писало агентство РБК.

29 вересня міністр розвитку громад і територій України Олексій Чернишов повідомив про 99-відсоткову технічну готовність до початку опалювального сезону.

Українська влада наполягає, що Україна накопичила досить газу для проходження опалювального сезону (зазвичай він починається в середині жовтня). Перед початком опалювального сезону 2020 року в українські підземні сховища закачали 28,3 млрд м&³3;. Це був рекордний запас за останні 10 років, зазначила компанія "Укртрансгаз". У травні в "Нафтогазі" повідомили, що за час опалювального сезону, починаючи з жовтня 2020 року, з ПСГ відібрали 13,2 млрд м&³3;. Станом на середину жовтня, за даними "Нафтогазу", у сховищах було майже 19 млрд м&³3; газу.