Bihus.іnfo стверджує, що за їхніми співробітниками незаконно стежив підрозділ СБУ, керівника якого звільнив президент. Спецслужба відреагувала

Бігус показав, де могли бути сховані засоби для прослуховування
Скріншот: BIHUS Info / YouTube

До прихованої зйомки і прослуховування співробітників журналістського проєкту Bihus.іnfo причетні люди, пов'язані з департаментом захисту національної державності (ДЗНД) Служби безпеки України. Про це Bihus.іnfo заявив 5 лютого.

"Bihus.іnfo ідентифікували тих, хто реалізовував операцію зі встановлення прихованих камер у готельні номери, де редакція перебувала 27 грудня 2023 року. Зробити це вдалося завдяки відео з камер безпеки відпочинкового комплексу. За операцію відповідав ДЗНД СБУ. Судячи з відео, до встановлення техніки, імовірно, залучали й департамент оперативно-технічного забезпечення СБУ", – ідеться в матеріалі.

Розслідувачі назвали прізвища й імена кількох людей, які, за їхньою інформацією, причетні до шестиденної операції з апаратурою для підслуховування і яких потім фіксували в будівлі, де працює ДЗНД СБУ.

Ідеться про Ігоря Кравченка (Bihus.іnfo вважає, що його люди фіксували розташування камер на території комплексу, а потім заносили великі валізи з апаратурою), Євгена Коноваленка, жінку на ім'я Юлія, Тараса Садовника (який, за даними розслідувачів, нещодавно перевівся у ДЗНД із підрозділу СБУ в Хмельницькій області).

"Редакція вважає, що приховані камери були незаконно встановлені в сауні та щонайменше восьми кімнатах. [...] У будинках, оформлених як стилізовані українськи хатинки, приховані камери встановили у вішаки для одягу. Місце під них вирізане і в вішаках, і в стінах. У сауні камера, найімовірніше, була встановлена в антресолі. А в інших номерах представники Bihus.іnfo пригадали девайси у стелі, схожі на пожежну сигналізацію, яких пізніше при огляді приміщень не виявилося", – ідеться в матеріалі.

Bihus.іnfo зазначає, що "СБУ проігнорувала питання про те, чи отримували вони ухвали суду на встановлення прихованої техніки у спальні кімнати, а також про те, як матеріали телефонного прослуховування й відео з прихованих камер у спальнях опинилися на сайтах-сміттярках".

"Там також зазначили, що проведений ними 17 січня 2024 року огляд комплексу не виявив ознак встановлення прихованої техніки. Того дня СБУ приїжджала в комплекс, щоб вилучити сервер, на якому містяться докази щодо тих, хто встановив приховані камери. У СБУ також не відповіли чітко на запитання, чи існує якесь чинне кримінальне провадження щодо будь-кого із колишніх або нинішніх членів редакційного колективу", – підкреслили розслідувачі.

Автори розслідування нагадали, що 31 січня президент України Володимир Зеленський звільнив керівника департаменту захисту національної державності СБУ Романа Семенченка.

"Семенченко в розмові з Bihus.іnfo на прямі запитання про його і ДЗНД участь у операції щодо редакції цю участь не спростовував і рекомендував звертатися за коментарями до голови або пресцентру", – повідомили розслідувачі.

5 лютого СБУ опублікувала в Telegram заяву щодо історії з Bihus.іnfo.

"За наявною у СБУ оперативною інформацією, серед клієнтів дилерів, через яких наркотичні речовини постачалися іншим громадянам, виявилися також, на жаль, окремі співробітники Bihus.іnfo. Зокрема, одна з операторів, яка фігурувала у кримінальному провадженні щодо незаконного виробництва, виготовлення, придбання, зберігання, перевезення, пересилання чи збуту наркотичних засобів, психотропних речовин або їхніх аналогів", – ідеться в повідомленні.

У СБУ також підкреслили, що служба відкрила кримінальне провадження за ст. 359 (незаконні придбання, збут або використання спеціальних технічних засобів отримання інформації) Кримінального кодексу України і вже проводить процесуальні дії, а керівництво СБУ ухвалило "відповідні кадрові рішення щодо департаменту захисту національної державності" й оптимізувало "напрями його роботи".

"Вважаємо, що незалежні медіа є невід'ємною складовою сучасного демократичного суспільства й жодні дії окремих людей не можуть кидати тінь на будь-яку з редакцій і ЗМІ загалом, а усі співробітники СБУ повинні діяти виключно на забезпечення захисту національних інтересів держави й суспільства та ефективно протидіяти ворогу", – заявили в СБУ.

Контекст:

16 січня в мережі з'явилося відео, де співробітники проєкту розслідувань Bihus.info, імовірно, вживають наркотичні речовини. Відео зняли на камеру, розміщену в комплексі відпочинку, де у співробітників був корпоратив. Також у ролик потрапили записи телефонних розмов співробітників проєкту. Журналісти вважають, що за ними стежили приблизно рік.

Керівник проєкту Денис Бігус у відеозверненні до аудиторії заявив про звільнення операторів, які потрапили на відео. 

Фактчекерка Альона Романюк проаналізувала інформацію на сайті видання, яке першим опублікувало відео зі співробітниками Bihus.info, і дійшла висновку, що вся редакція цього медіа – вигадані люди.

Пізніше редакція Bihus.info з'ясувала, що 30 людей установили камери в усіх номерах, де зупинилися співробітники проєкту. У Bihus.info пообіцяли провести власне розслідування щодо причетних до цього.