Білорусь офіційно не повідомляла Україну про намір передати їй найманців ПВК "Вагнер" – Кулеба

Кулеба зазначив, що у президентів України та Білорусі була конструктивна розмова
Фото: mfa.gov.ua

За словами глави МЗС України Дмитра Кулеби, українська сторона поки задоволена співпрацею з Білоруссю щодо екстрадиції затриманих там найманців ПВК "Вагнер".

Офіційно Білорусь не повідомляла Україну про згоду передати затриманих найманців приватної військової компанії (ПВК) "Вагнер", частина яких підтримувала бойовиків на Донбасі.

Про це міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба повідомив 6 серпня на брифінгу, який транслювали у Facebook МЗС.

"Про те, що Білорусь уже офіційно погодилася передати цих осіб України – ми офіційної комунікації не отримували. І зараз вона (інформація. – " ГОРДОН") існує виключно у вигляді джерела у ЗМІ", – сказав дипломат.

Він зазначив, що тема найманців ПВК "Вагнер" була одним із центральних питань розмови президента України Володимира Зеленського і президента Білорусі Олександра Лукашенка, яка відбулася 5 серпня.

"Розмова... була дуже конструктивною, з обох сторін дано відповідні доручення правоохоронним органам", – пояснив Кулеба.

За його словами, "станом на зараз" Україна задоволена рівнем взаємодії з білоруською стороною.

Про затримання 33 росіян, які є членами ПВК "Вагнер", влада Білорусі повідомила 29 липня. Понад 10 із них занесено у список українського сайта "Миротворець" як учасників збройного конфлікту на Донбасі на стороні проросійських бойовиків. У Радбезі Білорусі заявляли, що стосовно затриманих порушили кримінальну справу за статтею про підготовку терактів, пізніше повідомляли, що їх підозрюють у підготовці масових заворушень.

У Радбезі Білорусі заявили, що РФ не повідомляла про перекидання сил ПВК через Білорусь.

Посол РФ у Білорусі Дмитро Мезенцев заявив, що 33 затриманих є співробітниками приватного охоронного підприємства, які прямували транзитом у Стамбул, але спізнилися на рейс. Керівник Слідчого комітету Білорусі Іван Носкевич уточнив, що деякі з найманців ПВК "Вагнер" заявили на допитах, що хотіли поїхати у Стамбул подивитися на собор Святої Софії.

4 серпня під час звернення до народу Лукашенко закликав Росію припинити брехати через засоби масової інформації. "Це все брехня! Цих людей – вони дали свідчення – відрядили навмисно до Білорусі. Команда була "чекати". Квитки, куплені на Стамбул, – це легенда", – заявив він.

Офіс генерального прокурора України повідомив Білорусь про намір вимагати видання 28 затриманих під Мінськом бойовиків.

5 серпня засновник видання "ГОРДОН" Дмитро Гордон повідомив "Радые Свабода", що Лукашенко обіцяв дати "зелене світло" правоохоронцям Білорусі на передання найманців у Росію та Україну.