Білорусь зосереджує військових біля кордону України, там помітили вагнерівців. У Києві закликали "не робити трагічних помилок"

Україна не планує жодних "недружніх дій" проти білоруського народу, зазначили в українському МЗС
Фото: depositphotos.com (ілюстративне)

МЗС України ввечері 25 серпня заявило про "недружні дії" Республіки Білорусь.

"За даними розвідувальних органів України, збройні сили Республіки Білорусь під виглядом навчань зосереджують значну кількість особового складу, зокрема сил спеціальних операцій, озброєння і військової техніки, включно з танками, артилерією, РСЗВ, засобами ППО й інженерною технікою, у Гомельській області поблизу північних кордонів України. Також зафіксовано присутність найманців колишньої ПВК "Вагнер", – ідеться в повідомленні.

У відомстві зазначили, що проведення навчань у прикордонній смузі та безпосередньо поряд із ЧАЕС "створює загрози національній безпеці України і світовій безпеці загалом".

"Закликаємо посадових осіб Республіки Білорусь не робити трагічних для власної країни помилок під тиском Москви, а її збройні сили – припинити недружні дії й відвести війська від державного кордону України на відстань, яка перевищує дальність ураження наявних у РБ систем вогню", – ідеться в повідомленні.

У ньому наголошують, що Україна "ніколи не робила й не збирається робити жодних недружніх дій проти білоруського народу".

"Застерігаємо, що в разі порушення державного кордону України з боку Білорусі наша держава вживе всіх необхідних заходів у порядку реалізації гарантованого Статутом ООН права на самооборону. При цьому всі скупчення військ, військові об'єкти і шляхи постачання на території Білорусі будуть законними цілями для Збройних сил України", – резюмували в українському МЗС.

Контекст:

Наприкінці червня прикордонний комітет Білорусі заявив, що нібито фіксує "збільшення угруповання українських військових на кордоні". Після цього в Білорусі розпочали раптову перевірку бойової готовності військ на кордоні з Україною.

2 липня самопроголошений президент Білорусі Олександр Лукашенко повідомив, що в Білорусі на бойове чергування вивели ракетні комплекси "Полонез" та "Іскандер".

13 липня Лукашенко сказав, що на кордоні з Україною нібито ліквідовано напруженість після "значної ескалації ситуації", яка виникла деякий час тому. Він доручив відвести війська від кордону з Україною в місця постійної дислокації.

Проте вже 10 серпня Лукашенко заявив, що повітряний простір Білорусі нібито порушили українські безпілотники, і під цим приводом наказав посилити угруповання військ біля кордону з Україною. Туди скерували "військові частини сил спеціальних операцій, сухопутних військ, ракетних військ, зокрема реактивні системи "Полонез" і комплекси "Іскандер", а також зенітників, радіотехніків та авіацію, повідомили в міноборони країни.

18 серпня Лукашенко розповів, що наприкінці червня – на початку липня перекидав на кордон додатково майже третину білоруської армії. Багато ЗМІ сприйняли його заяву як повідомлення про те, що відбувається зараз.