Бєлковський про перетворення "списку 30" на "список 47": Похапцем спочатку забули когось, хто дуже потрібен для переобрання Порошенка

Бєлковський: Лояльність цих людей потрібна як повітря
Фото: Олександр Хоменко / Gordonua.com

Щоб домогтися лояльності до президента України Петра Порошенка провідних журналістів і громадських діячів, "залишився один бронебійний аргумент: я врятував вам життя". Так російський політолог Станіслав Бєлковський прокоментував появу списку імовірних цілей, пов'язаних зі спробою вбивства російського журналіста Аркадія Бабченка.

Збільшення із 30-ти до 47 осіб списку потенційних жертв, пов'язаного з організаторами вбивства російського журналіста Аркадія Бабченка, пов'язане із президентськими виборами в Україні. Таку думку у Facebook висловив російський політолог Станіслав Бєлковський.

"Раніше я висловив припущення, що українські силовики під приводом фіктивного замаху на Бабченка хочуть узяти під охорону 30 (47) журналістів і громадських діячів, щоб ретельно їх контролювати. Особливо ретельно – їхні можливі контакти з опозиційними кандидатами на посаду президента України та/або спонсорами таких кандидатів", – написав він.

За словами політолога, "список 47" – це перелік відомих і впливових в Україні людей, які все прекрасно розуміють про президента [Петра] Порошенка та його умовну команду".

"Лояльність цих людей потрібна як повітря Банковій на майбутніх виборах. Але як її досягти? Умовляннями, що в Україні немає масштабної корупції (пов'язаної із групою президента країни) або що Порошенко – який де-факто нав'язав країні фейкові/нездійсненні Мінські угоди – єдиний спосіб і гарант порятунку від продовження РФ-агресії? Ні, це все вже не працює", – вважає Бєлковський.

Він зазначив, що "залишився один бронебійний аргумент: я врятував вам життя".

"РФ, мовляв, хотіла вбити 47 провідних журналістів і громадських діячів, а я (Порошенко) цьому запобіг. Це форма психологічного контролю. Відмовити спасителю життя вже (майже) неможливо. Як же його критикувати, якщо що? Ось що вони роблять. Salvator mundi ("спаситель світу". – "ГОРДОН"), розумієш. Проект "Білий лицар". Цим і пояснюється швидке розростання списку "смертників" із 30 до 47 персон – ну похапцем спочатку забули когось, хто дуже потрібен для переобрання пана Порошенка у 2019-му", – заявив Бєлковський.

1 червня генпрокурор України Юрій Луценко заявив, що, завдяки імітації вбивства Бабченка, слідство дістало список відомих українських і колишніх російських журналістів, яких також планували вбити. У списку 47 осіб. За вбивство деяких фігурантів цього списку, за інформацією генпрокурора, організатори готові були заплатити $3 млн.

Цього самого дня українські силовики провели зустріч із деякими людьми зі списку. Відомо, що на зустрічі були телеведучі Матвій Ганапольський, Євген Кисельов. ЗМІ також повідомляють, що до СБУ були запрошені виконавчий продюсер телеканала "UA:Крим" Осман Пашаєв, головний редактор тижневика "Дзеркало тижня" Юлія Мостова, заступник гендиректора телеканала ATR Айдер Муждабаєв, політичний оглядач Віталій Портников, телеведучий "UA:Перший" Юрій Макаров, оглядач видання "Крим.Реалії" Павло Казарін і ведуча каналу ZIK Тетяна Даниленко.

Спочатку мова йшла про список із 30 осіб.