Богдан: Чи платять нардепам від "Слуги народу" зарплату в конвертах? Я чув, платять

Богдан: Якщо ти не голосуєш, тебе штрафують. І твоя зарплата зменшується
Фото: Ростислав Гордон / Gordonua.com

Колишній глава Офісу президента України Андрій Богдан в інтерв'ю засновнику інтернет-видання "ГОРДОН" Дмитрові Гордону заявив, що нардепам від "Слуги народу" платять зарплату в конвертах.

"Я чув, платять. Це взагалі велика, довга історія. Це все треба розуміти степ бай степ. Чесно: бачив плахту, як це працює. Ось у депутата є зарплата: скажімо, умовно 20 [тис.] Не гривень, так. Якщо ти не голосуєш, то тебе штрафують. І твоя зарплата зменшується. І там ось такі плахти роздають, де ось від твоєї зарплати й далі... "За цей закон ти не голосував, за цей не голосував... Узагалі нуль", – зазначив Богдан.

Він підкреслив, що дохід кожного представника "Слуги народу" залежить від посади, яку він обіймає.

Богдан також додав, що НАБУ не займається цим питанням.

"Бо в них немає прокурора САП. А прокурора не призначають. Уже півтора року не призначають. А якщо призначать, що? Почнуться ж облави", – резюмував ексглава ОП.

Відео: В гостях у Гордона / YouTube

Контекст:

У жовтні 2019 року ЗМІ повідомили, що нардепам від "Слуги народу" доплачують $550 тис. у конвертах.

У листопаді про "зарплати по $5 тис. у конвертах" говорила виключена з партії та фракції "Слуга народу" нардепка Анна Скороход. Вона зазначала, що було зафіксовано випадки передавання конвертів із грошима депутатам.

Скороход виключили разом із нардепом Антоном Поляковим, пізніше вони стали членами депутатської групи "За майбутнє".

4 жовтня 2021 року Поляков в ефірі телеканала "Україна 24" заявив, що депутатам від "Слуги народу" роздавали гроші у туалеті за підтримку закону про олігархів. Він зазначив, що це відбулося за присутності "його колеги", і що сам Поляков дав у зв'язку із цим свідчення в НАБУ, "але людина побоялася". Поляков помер у таксі в ніч на 8 жовтня у віці 33 років.

Нинішній спікер Ради Руслан Стефанчук в інтерв'ю головній редакторці видання "ГОРДОН" Олесі Бацман наголосив, що люди, які говорять про такі виплати, "повинні мати якісь доказові документи" і надати їх в антикорупційні органи, інакше це "просто якісь політичні заяви".

Наприкінці жовтня директор НАБУ Артем Ситник повідомив, що в бюро є понад 10 заяв, у яких ідеться про отримання народними депутатами грошей у конвертах.