Богдан: Мураєв сказав, що до нього надсилали хом'ячків, які пропонували віддати канал "Наш". До всіх олігархів надсилали. Хтось погодився, Рінат не погодився

Богдан: До всіх олігархів надсилали хом'ячків. Хтось погодився, хтось удає, що він погодився, а хтось не погодився
Фото: Ростислав Гордон / Gordonua.com
Керівництво України вело переговори з бізнесменами щодо встановлення контролю над телеканалами. Про це в інтерв'ю засновнику інтернет-видання "ГОРДОН" Дмитрові Гордону заявив колишній керівник Офісу президента України Андрій Богдан.

"Наскільки я розумію, що відбувається… [Колишній народний депутат] Євгеній Мураєв, по-моєму, офіційно сказав, що до нього надсилали хом'ячків, які пропонували віддати телеканал "Наш". Дивись: до всіх олігархів надсилали хом'ячків. Хтось погодився, хтось удає, що він погодився, а хтось не погодився", – сказав Богдан.

Гордон спитав, хто не погодився.

"Той, на кого нападають, – [найбагатший громадянин України] Рінат [Ахметов]", відповів колишній чиновник.

Богдан також згадав інтерв'ю, яке нещодавно дав Ахметов. Під час 15-хвилинної бесіди з журналістом він говорив тільки про футбол і команду "Шахтар", що належить йому.

"Ну воно ж не гучне. Так? А ти розумієш, чому Рінат дав інтерв'ю? Ну, був же один пресмарафон [президента Володимира Зеленського], а тут він теж може дати інтерв'ю. А суть інтерв'ю ти вловив? Там же метафора. Він же про футбол говорив і про улюблений клуб "Шахтар". Зміни назву "Шахтар" на "Україна" – і ти отримаєш, що він хотів сказати. "Шахтар" – він же в Україні. Я його ніколи не зраджу. Я інвестуватиму, я не втечу, я люблю... "Шахтар" у моєму серці". Поміняй ось у цих усіх місцях слово "Шахтар" на слово "Україна"  і ти отримаєш те, що він хотів сказати", – наголосив Богдан.

Відео: В гостях у Гордона / YouTube

Контекст:

Найбільші медіагрупи в Україні належать бізнесменам Віктору Пінчуку, Ігорю Коломойському, Рінату Ахметову та Дмитру Фірташу, ідеться у публікації видання "БізнесЦензор" "Як олігархи розділили телеефір України".

Пінчук зокрема контролює телеканали ICTV, СТБ, "Новий канал", Коломойський "1+1" та "2+2", Ахметов "Україна" та "Україна 24", Фірташ разом із нардепом від "Опозиційної платформи За життя" Сергієм Льовочкіним "Інтер".

У жовтні 2021 року Мураєв (його сім'ї належить канал "Наш") заявив, що на телеканал чинить тиск Офіс президента. "Я повторюю: вони змушують продати частку в телеканалі та погрожують, шантажують закриттям, позбавленням ліцензії. Я ще раз скажу: цього не буде. Вони намагалися це зробити через різних людей – наближених, далеких від мене", – сказав Мураєв.

У листопаді між медіагрупою Ахметова та керівництвом держави розгорівся конфлікт. Радник глави Офісу президента України Михайло Подоляк назвав журналістів телеканалів "Україна" та "Україна 24" "пропагандистами". "Вони перейшли в образливу пряму риторику і в якийсь момент перестали бути журналістами, ставши пропагандистами на користь конкретної особи", – сказав він.

Нардепи від пропрезидентської сили "Слуга народу" заявили про рішення бойкотувати телеканали "Україна" та "Україна 24". Парламентарі звинуватили канали у поширенні фейків, маніпуляцій та "публічних безпідставних образах тих, хто заважає олігарху". "Ніколи не погодимося з використанням телеканалів та журналістів для шантажу держави і суспільства задля лобіювання бізнесових та політичних інтересів власників", – ідеться у заяві.

У "Медіа Групі Україна", до якої входять телеканали "Україна" та "Україна 24", відповіли, що журналісти цих ЗМІ дотримуються стандартів та принципів свободи слова. У медіагрупі зазначили, що телеканали не можуть замовчувати важливі теми, зокрема щодо спецоперації із затримання вагнерівців та офшорів президента.