Борислав Береза заявив, що Гізо Углаву хочуть "збити" з НАБУ

Углаву тимчасово усунули від виконання обов'язків через звинувачення в імовірному витоку інформації
Фото: The National Anti-Corruption Bureau of Ukraine / Flickr

Перший заступник директора Національного антикорупційного бюро України Гізо Углава не зливав інформації кримінальних справ бюро, у цьому впевнений колишній народний депутат Борислав Береза. У своєму Facebook він написав 10 червня, що Углава став ціллю, яку хочуть "збити". Він упевнений, що джерело витоку даних також є у Спеціалізованій антикорупційній прокуратурі.

"[Журналіст Денис] Бігус підтвердив, що НАБУ тече. Тече. І давно. Скріни, які показує Денис, підтверджують його слова. Але питання в тому, що тече і САП", – написав Береза.

Він нагадав, що витік інформації відбувався і щодо справи проти ексміністра екології та природних ресурсів України Миколи Злочевського, і про скорочення прокурора САП Олександра Омельченка, і про залучення Національної поліції до обшуків НАБУ. Ці кейси демонструють, що до всієї антикорупційної вертикалі є питання, вважає політик. Але водночас, зазначив Береза, "наші професійні антикорупціонери" ці кейси "якось дивно обходять і вдають, що все гаразд".

"Я добре пам'ятаю, як тодішній директор НАБУ Артем Ситник саме так і спілкувався у травні 2017 року. Розповідав їм, зокрема, про справу щодо незаконного збагачення прокурора АТО Костянтина Кулика, читаючи під їхні офрек посміхушки матеріали НСРД (негласних слідчих (розшукових) дій."ГОРДОН") з особистого життя фігуранта. А це ж чисте розголошення інформації… Чому ж тоді я не бачив праведного обурення цим із боку професійних борцунів із корупцією і ніхто тоді не побачив наслідків за цю історію?" – заявив екснардеп.

Береза вважає, що НАБУ розголошує інформацію, але робить це не Углава.

"І це справді легко розуміти, якщо ви хоч колись переписувалися з ним. І це теж сказав Бігус", – зазначив екснардеп.

За його висновками, джерело витоку досі в НАБУ, а головна ціль цієї війни – збити Гізо Углаву, який "якось заважає всім". Люди, котрі це організували, також мають на меті стати фаворитом у комунікаціях антикорупційних структур із Банковою, переконаний Береза.

Контекст:

Станом на зараз Углаву тимчасово усунули від виконання обов'язків через звинувачення в імовірному витоку інформації.

Перед цим САП повідомляла, що здійснює процесуальне керівництво в розслідуванні управління внутрішнього контролю НАБУ. Слідство розпочали за ст. 364 і ст. 387 Кримінального кодексу України щодо ймовірного вчинення кримінальних правопорушень співробітниками бюро. Також заявили, що провадження розпочали після службової записки викривача – співробітника НАБУ.

Ідеться про витік даних у справі про "Велике будівництво" і роль у ньому підприємця Юрія Голика. Як писало видання ZN.UA, з файлів у смартфоні Голика вдалося встановити, що співробітник НАБУ ділився з ним інформацією про розслідування справи щодо будівництва доріг у Дніпропетровській області. 

"З контексту листування ясно, що це людина, яка володіє повною інформацією про всі справи, курувала всі підрозділи, і в неї треба було брати дозвіл на проведення дій та отримання ресурсів для розслідування", – стверджувало джерело ZN.UA у Спеціалізованій антикорупційній прокуратурі.

6 червня журналіст-розслідувач Денис Бігус випустив на своєму YouTube-каналі Bihus.info матеріал, у якому заявив, що дістав у своє розпорядження частину фотографій із кешу телефона Голика. Бігус висловив сумніви, що джерелом витоку є Углава, зіставивши звичайну переписку Углави з іншими людьми.