"Бурштинова справа". Розенблат із початку року двічі звертався до Мінекології щодо питання користування надрами

Верховна Рада планує розглянути питання зняття імунітету з Розенблата 11 липня
Фото: Блок Петра Порошенка / Facebook

Нардеп Борислав Розенблат просив Міністерство екології та природних ресурсів надати йому документи про дозволи на користування надрами на окремих ділянках у Житомирській області. Національне антикорупційне бюро України підозрює Розенблата в отриманні великого хабара за лобіювання змін до законодавства про видобування бурштину.

Виключений із фракції Блоку Петра Порошенка народний депутат Борислав Розенблат у 2017 році тричі звертався до Міністерства екології та природних ресурсів, двічі його запити стосувалися дозволів на користування надрами. Про це йдеться у відповіді міністерства на запит експерта центру "Ейдос" Гліба Канєвського, який потрапив у розпорядження "Української правди".

"За період із 01.01.2017 до 04.07.2017 до Мінприроди надійшло три листи від народного депутата України Розенблата Б.С." – ідеться в тексті відповіді.

У листі від 2 березня 2017 року Розенблат просить надати дозволи на користування надрами та іншу документацію, видану протягом 2015–2017 років ТОВ "Райт Солюшн". Мова йде про окремі ділянки в Житомирській області.

 


Фото: pravda.com.ua

Лист від 20 квітня 2017 року стосується Житомирського полігону побутових відходів. Розенблат у ньому просить перевірити факти недотримання правил експлуатації на полігоні, унаслідок чого поблизу Житомира склалися несприятливі екологічні умови.

Фото: pravda.com.ua

13 травня Розенблат також звертався до міністерства з проханням надати інформацію щодо розгляду питання про продовження дії спецдозволу на користування надрами СП "Щорсівський гранітний кар'єр Укооппостачмашу".

Фото: pravda.com.ua

19 червня 2017 року детективи Національного антикорупційного бюро (НАБУ) за підозрою в отриманні хабара затримали охоронця Розенблата. За інформацією НАБУ, хабар передавали за розв'язання питання щодо ліцензування видобування бурштину.

20 червня керівник Спеціалізованої антикорупційної прокуратури (САП) Назар Холодницький заявив, що хабар у розмірі $200 тис. було призначено Розенблату і нардепу від "Народного фронту" Максиму Полякову. Того ж дня САП і НАБУ підготували подання про зняття недоторканності з обох нардепів.

21 червня генеральний прокурор Юрій Луценко вніс до Ради подання на притягнення до кримінальної відповідальності, затримання та арешт Розенблата. 7 липня регламентний комітет визнав їх законними, обґрунтованими й мотивованими. Верховна Рада планує розглянути питання зняття імунітету з нардепа 11 липня.

10 липня Розенблата виключили з фракції Блоку Петра Порошенка.