"Чому Захід має нам допомагати?" Клімкін прокоментував проєкт держбюджету України казкою про вовків

Клімкін зазначив, що висновки робити зарано
Фото: ЕРА
У проєкті державного бюджету України на 2022 рік передбачено низькі витрати на оборону, і це не стимулює міжнародну спільноту допомагати країні боротися з російською агресією. Таку думку висловив 16 вересня у Facebook колишній міністр закордонних справ України Павло Клімкін.

"На місці наших зарубіжних партнерів я б "заспокоївся" після перегляду проєкту нашого бюджету на 2022 рік. У сенсі військової допомоги. Звісно, висновки робити зарано, до затвердження ще багато всього. Однак за цим проєктом ми схожі на пастушка з відомої казки, який постійно каже "вовки, вовки", а потім йому вже ніхто не вірить, коли вовки реально з'явилися", – написав дипломат.

Він підкреслив, що Україна говорить про загрозу повномасштабного російського вторгнення, воєнного або гібридного, але майже не збільшує витрат на розроблення і виробництво озброєнь.

"Більш того, ми бачимо шантаж Росії шляхом розміщення зброї та нових підрозділів уздовж наших кордонів. Бачимо навчання "Захід 2021", які є безпрецедентними за масштабом. Бачимо спроби проковтнути Білорусь і напівоточити Україну з трьох напрямків: із півдня, сходу та півночі. Бачимо масовану паспортизацію і вибори до російської Держдуми на окупованій території. Якщо цей проєкт бюджету є нашою відповіддю на ці загрози, то запитайте себе, а чому Захід має боротися за нас і нам допомагати, якщо ми самі собі не готові й – головне – не хочемо допомагати", – пояснив Клімкін.

За його словами, якщо Україна "не здатна і не хоче сформулювати відповідь на всі ці загрози", то для Заходу всі заяви з українського боку "виглядатимуть банальним блефом".

Контекст:

15 вересня Кабінет Міністрів України затвердив і зареєстрував у парламенті проєкт держбюджету на 2022 рік.

Як сказав на засіданні Кабміну міністр фінансів Сергій Марченко, доходи передбачені на рівні 1,278 трлн грн, видатки – 1,466 трлн грн. Ці показники держбюджету відрізняються від даних, опублікованих на сайті Ради – у документі доходи держбюджету передбачено на рівні 1,267 трлн грн, видатки – 1,442 трлн грн.

Міністр оборони України Андрій Таран говорив 16 вересня, що в проєкті держбюджету передбачено рекордну суму на фінансування сектору безпеки та оборони України – 5,95% від ВВП, тоді як 2021 року цей показник становив 5,92%, а 2020-го – 5,45%.

У презентації проєкту держбюджету, опублікованій на сайті Міністерства фінансів, указано, що наступного року на сектор безпеки й оборони планують виділити 319,4 млрд грн. За інформацією глави Міноборони, крім бюджетних коштів, Україна отримає міжнародну допомогу від уряду Франції – 12,6 млрд грн, Великобританії – 6,7 млрд грн і США – 1,7 млрд грн.