CNN визначив переможця дебатів Трампа й Гарріс

82% заявили, що дебати Трампа й Гарріс не вплинули на їхній вибір президента
Фото: ЕРА

На дебатах між кандидатами у президенти США Дональдом Трампом і Камалою Гарріс перемогла чинна віцепрезидентка. Такими є результати опитування телеглядачів, яке після публічного діалогу політиків провів CNN.

63% опитаних каналом зареєстрованих виборців, які спостерігали за дебатами, вважають, що Гарріс виграла теледуель. 37% віддають перемогу Трампу.

44% заявили, що Гарріс краще розуміє їхні проблеми, за Трампа в цьому питанні висловилося 40%. Водночас 55% опитаних назвали експрезидента сильнішим у питаннях економіки. Гарріс на цю тему віддало перевагу 35%.

82% заявили, що дебати не вплинули на їхній вибір президента. Ще 14% сказали, що вони змусили їх переглянути свою думку, але не змінили її, а 4% – що вони змінили їхню думку про те, за кого голосувати. Ті, хто до вечора підтримував Трампа, дещо частіше, ніж ті, хто підтримував Гарріс, казали, що дебати змусили їх переглянути свою думку.

CNN зазначає, що результати опитування відображають думку про дебати лише тих виборців, які їх дивилися, і "не є репрезентативними для всієї громадськості, котра голосує". Учасники опитування на шість пунктів частіше дотримуються республіканських поглядів, ніж демократичних, що робить їхню аудиторію приблизно на чотири процентні пункти схильнішою до правих, ніж усі зареєстровані виборці в країні, підкреслив телеканал.

Опитування проводило SSRS Opinion Panel онлайн серед 605 зареєстрованих виборців США, які дивилися дебати. Похибка цього методу становить плюс-мінус 5,3 процентного пункту, зазначив телеканал.

Контекст:

Чергові президентські вибори у США відбудуться 5 листопада 2024 року. Це будуть 60-ті в історії країни президентські вибори, на яких мають обрати 47-го президента США. Головними суперниками на них стануть Трамп і Гарріс.

Телебати між ними відбулися в ніч на 11 вересня в Національному конституційному центрі у Філадельфії, їх транслював ABC News. Головні претенденти на посаду глави Білого дому до цього ніколи не зустрічалися особисто й навіть не розмовляли телефоном, зазначав мовник.

Під час дискусії Гарріс, зокрема, сказала, що, перемігши в Україні, Росія продовжить агресію проти інших країн Європи. "Якби [нелегітимний президент РФ Володимир] Путін сидів зараз у Києві, він дивився б на частину Європи, яка залишилася, починаючи з Польщі. Чому б вам не сказати 800 тис. польських американців, як швидко б ви здалися заради прихильності диктатора, котрий з'їсть вас на обід", – звернулася вона до Трампа.

На її думку, Трамп, який обіцяє в разі перемоги на виборах закінчити війну ще до вступу на посаду, "просто здасться" РФ.