Цього тижня Рада продовжить розгляд законопроекту про функціонування української мови як державної – Ірина Геращенко

Геращенко заявила, що 9 квітня Рада продовжить розгляд законопроекту про українську мову
Фото: Iryna Gerashchenko / Facebook

За словами першого віце-спікера Верховної Ради Ірини Геращенко, депутатам залишається розглянути 862 поправки до другого читання законопроекту про функціонування української мови як державної.

Верховна Рада цього пленарного тижня продовжить розгляд законопроекту "Про забезпечення функціонування української мови як державної", заявила 8 квітня на засіданні погоджувальної ради парламенту перший віце-спікер Ради Ірина Геращенко, передає кореспондент "ГОРДОН".

"Пройшли приблизно 1 тис. 220 поправок, залишається розглянути 862 поправки", – заявила Геращенко.

Вона додала, що депутати почнуть засідання 9 квітня із цього питання.

4 жовтня 2018 року Верховна Рада ухвалила в першому читанні законопроект №5670-д про забезпечення функціонування української мови як державної. У ньому зазначено, що єдина державна офіційна мова в Україні – українська, а "спроби запровадження в Україні офіційної багатомовності всупереч Конституції України і встановленій конституційній процедурі є діями, що провокують мовний розкол країни, міжетнічне протистояння і ворожнечу і є такими, що спрямовані на насильницьку зміну чи повалення конституційного ладу". У документі визначено коло осіб, зобов'язаних вільно володіти державною мовою.

Із 28 лютого 2019 року народні депутати розглядають поправки, подані до законопроекту до другого читання. 22 березня депутати розглянули 1220-ту правку з більш ніж 2500.