Данілов назвав судову систему "корпорацією", Верховний Суд відповів мемом

Данілов вважає, що "судова корпорація" не менш небезпечна, ніж олігархи
Фото: Олексій Данілов / Facebook

Верховний Суд у Facebook звинуватив Раду національної безпеки і оборони України в порушенні незалежності судової влади та розмістив відповідний мем.

Пресцентр суду повідомив виданню LIGA.net, що розміщений мем – це відповідь секретарю РНБО Олексієві Данілову, який назвав в інтерв'ю "РБК-Україна" судову владу в Україні "корпорацією".

"Судова корпорація зі своїми правилами та взаємовідносинами не менш небезпечна для нашої країни, ніж олігархи. Вони будь-яке питання можуть відкласти, перенести, підняти, прискорити, уповільнити. І друге питання – у нас абсолютно відсутній аналіз прийняття судових рішень", – заявляв Данілов у інтерв'ю.

У мемі, опублікованому Верховним Судом, написано, що РНБО хоче незалежного суду, але натомість нібито порушує суддівську незалежність.

Контекст:

2014 року в Україні розпочали судову реформу. У червні 2016 року Верховна Рада ухвалила закон про судоустрій та статус суддів, а також зміни до Конституції щодо правосуддя. Вони скасовували процедуру призначення суддів президентом на п'ятирічний строк. Також ліквідовано вищі спеціалізовані суди.

У грудні 2016 року парламент ухвалив закон про створення ВРП. Цей орган замінив Вищу раду юстиції. Рада у складі 21 члена має повноваження звільняти суддів з посад, переводити їх до іншого суду, давати згоду на затримання чи арешт судді.

13 липня 2021 року Рада ухвалила законопроєкт про поновлення роботи ВККС із пропозиціями президента України Володимира Зеленського.

14 липня парламент ухвалив у другому читанні ще два "судові законопроєкти" – про створення Етичної ради із профоцінювання та доброчесності членів Вищої ради правосуддя, а також про адміністративну відповідальність за невиконання вимоги інспектора ВРП.

Ухвалення "судових" законопроєктів привітали ЄС, США та посли G7.

3 серпня Зеленський підписав три закони із пакету судової реформи. Усі вони вже набули чинності.

За даними серпневого опитування Центру Разумкова, судовій системі України загалом не довіряє 74% громадян.