Данілов про власників каналів, які потрапили під санкції: Хто сказав, що ці люди не є під контролем іноземної держави?

Данілов: Мова йде про п'яту колону, яка розхитує нашу державу
Фото: rnbo.gov.ua
Секретар РНБО Олексій Данілов заявив, що у випадку із санкціями проти телеканалів, які належать нардепу від ОПЗЖ Тарасові Козаку, не йдеться про свободу слова, ідеться про інформаційний тероризм стосовно України.

Секретар Ради національної безпеки та оборони (РНБО) України Олексій Данілов 3 лютого під час брифінгу, трансляцію якого вели у Facebook, заявив, що не боїться оскарження рішення РНБО про запровадження санкцій проти телеканалів "112 Україна", ZIK і NewsOne у суді.

"Якщо вони вважають, що мають право оскаржувати, хай оскаржують. Ми живемо у правовій державі. Які будуть рішення – суспільство буде знати. Іще раз кажу, ми сюди російські наративи не кликали, ми сюди російських окупантів не чекали і не звали. Мова зараз іде саме про п'яту колону, яка розхитує нашу державу, приймає участь в антидержавницькій процедурі, що є неприпустимим на сьогоднішній день", – сказав глава РНБО.

На запитання журналіста про те, що санкції запровадили незаконно, їх не можна вводити проти юридичних осіб, зареєстрованих за українським законодавством, Данілов сказав: "Скажіть, будь ласка, хто сказав, що ці люди не є під контролем іноземної держави? Почекайте. Скоро буде", – зазначив він.

Данілов вважає, що у випадку із запровадженням санкцій не йдеться про свободу слова.

"Мова йде про інформаційний тероризм по відношенню до нашої країни. Я хочу, щоб усі це усвідомили", – заявив глава РНБО.

За його словами, для ухвалення рішення зібрали документи, потім відбулося засідання РНБО, на якому проголосували за введення санкцій.

Президент України Володимир Зеленський 2 лютого ввів у дію рішення Ради національної безпеки та оборони про застосування санкцій проти Козака і належних йому телеканалів. Данілов говорив, що 17 із 19 членів Ради проголосували за це рішення, один утримався, ще один – у відрядженні. ЗМІ писали, що утримався спікер парламенту Дмитро Разумков.

Санкції передбачають позбавлення ліцензії "112 Україна", ZIK і NewsOne, їм наказали припинити мовлення, усю легальну діяльність медіакомпаній припиняють строком на п'ять років. Телеканали заявили про "політичну розправу" і пообіцяли боротися "за своє право вести мовлення для українців".

Радник глави Офісу президента Михайло Подоляк зазначив, що йдеться про канали з так званого пулу кума президента РФ, нардепа від "Опозиційної платформи – За життя" Віктора Медведчука. Їх "досить активно й часто відкрито використовують як інструменти чужої іноземної пропаганди в Україні".

Блокування "112 Україна", ZIK і NewsOne не має нічого спільного з наступом на свободу слова, підкреслила прессекретарка Зеленського Юлія Мендель. За її даними, є підтвердження того, що ці канали фінансують із Росії.

Екснардеп Сергій Лещенко пов'язав рішення про накладення санкцій із розмовою держсекретаря США Ентоні Блінкена з міністром закордонних справ України Дмитром Кулебою, яка відбулася 1 лютого ввечері.