ДБР повідомило про підозру ексглаву МВС України Захарченка

Захарченка підозрюють у держзраді
Фото: Виталий Захарченко / Facebook

​Державне бюро розслідувань повідомило про підозру ексміністра внутрішніх справ України Віталія Захарченка в тому, що він намагався 2022 року схилити українських посадовців до зради. Про це поінформувала пресслужба ДБР.

За даними слідства, одразу після російського повномасштабного вторгнення в Україну підозрюваний телефонував чиновникам України з пропозицією підписання договору із країною-агресором РФ про так звану дружбу й захист. У ДБР зазначають, що фактично це означало добровільне здавання ворогу територій в обмін на "високі посади". Водночас він наголошував, що діє від імені керівництва РФ, ідеться в повідомленні.

Надалі ексміністр брав участь у створенні й публікаціях низки відеозаписів, дайджестів для формування в суспільстві антивладних настроїв для надання РФ допомоги у проведенні підривної діяльності проти України, розповіли у ДБР.

"У своїх виступах експосадовець виправдовує й визнає правомірною збройну агресію РФ проти України, прославляє представників збройних формувань РФ", – ідеться в повідомленні.

Офіс генерального прокурора України уточнює, що ексчиновнику інкримінують вчинення державної зради, зокрема в умовах воєнного стану, а також виправдовування збройної агресії РФ проти України і глорифікацію її учасників (ч. 1, 2 ст. 111, ч. 3 ст. 436-2 КК України). 

Контекст:

У лютому 2014 року, після зміни влади в Україні, Захарченко втік із країни. У грудні 2015 року повідомляли, що Захарченко влаштувався працювати експертом у комітет із власності Держдуми РФ, набув російського громадянства, але відмовлятися від українського не планує.

Захарченка обвинувачують у двох кримінальних провадженнях: щодо організації насильницьких злочинів 18–20 лютого 2014-го проти учасників Євромайдану (воно зараз у Шевченківському суді на стадії підготовчого провадження) і щодо постачання російських спецзасобів на Майдан, зазначили в Адвокатській дорадчій групі.