ДБР повідомило про підозру учасника злочинної організації, яка причетна до вбивства журналіста Сергієнка

ДБР повідомило фігуранта про підозру 6 серпня
Фото: Державне бюро розслідувань / Facebook

За даними слідства, підозрюваний 4 квітня 2014 року у складі злочинної організації брав участь у викраденні, тортурах і надалі вбивстві журналіста Василя Сергієнка в місті Корсунь-Шевченківський Черкаської області.

Держбюро розслідувань 6 серпня повідомило про підозру учасника злочинного угруповання, який, за даними слідства, причетний до вбивства журналіста Василя Сергієнка. Про це 7 серпня пише пресслужба ДБР.

"Слідством установлено, що підозрюваний 4 квітня 2014 року у складі злочинної організації брав участь у викраденні, катуванні та подальшому вбивстві Сергієнка в місті Корсунь-Шевченківський Черкаської області", – заявили у ДБР.

Чоловіка повідомили про підозру у вчиненні злочину, передбаченого ч. 1 ст. 255 Кримінального кодексу (створення злочинного угруповання). У разі доведення провини підозрюваному загрожує від п'яти до 12 років позбавлення волі.

В Офісі генпрокурора уточнили, що зараз у цій справі триває суд щодо шістьох людей, ще двоє перебувають у розшуку.

Сергієнко був учасником Автомайдану й активістом партії "Свобода". 4 квітня 2014 року його викрали з будинку в місті Корсунь-Шевченківський Черкаської області. Чоловіка побили і поранили ножем. Тіло журналіста виявили в лісі за 15 км від Корсуня-Шевченківського зі слідами тортур. У жовтні 2015 року тодішній начальник управління МВС України в Черкаській області Владислав Пустовар повідомив, що журналіста викрали, катували й убили дві групи бандитів із Києва.

У справі про викрадення й убивство Сергієнка фігурують Вадим Мельник, Роман Недибалюк, Віктор Горбенко, Володимир Воронков, а також Максим Русин і Валентин Завражин.

Горбенка, Недибалюка і Завражина підозрюють у викраденні Сергієнка, Воронкова – у вбивстві, а Мельник – імовірний організатор злочину. За версією слідства, Русин не причетний до вбивства Сергієнка, його обвинувачують у замаху на підпал майна фермера з Черкаської області, під час спроби якого затримали частину обвинувачених, пишуть "Ґрати".

Ще двоє підозрюваних у скоєнні злочину, за даними "Текстів", перебувають у розшуку – це Валерій Федоров і Андрій Іносов. На сайті МВС України повідомляють, що Іносов, якому інкримінують викрадення, зник у липні 2015 року. У березні 2018 року друзі Сергієнка повідомили, що Іносова затримали у США. Тодішній заступник генпрокурора Євгеній Єнін сказав "Укрінформу", що ГПУ сподівається на його видання Україні. Федорова підозрюють у викраденні й убивстві, він перебуває в розшуку з липня 2015 року.

Судовий процес у справі Сергієнка почався 2016 року, але з різних причин справу передавали з одного суду Черкаської області в інший, зазначають "Ґрати". Протягом чотирьох років змінилося 12 колегій суддів. Із лютого 2019 року справу заслуховує Городищенський районний суд на чолі із суддею Людмилою Синицею.