Декларування доходів осіб, які здійснюють публічну владу, – незаперечна вимога демократії – КСУ

27 жовтня Конституційний Суд скасував частину положень антикорупційних законів
Фото: Конституційний Суд України - офіційна сторінка / Facebook

Антикорупційна реформа в Україні стала вимогою суспільства, її мають реалізовувати без порушення принципу незалежності судової влади та з дотриманням принципу конституційності. Таку заяву зробили в Конституційному Суді України.

Конституційний Суд України висловив упевненість у тому, що декларування доходів осіб, які здійснюють публічну владу, є вимогою в будь-якій сучасній демократичній країні. Про це 30 жовтня повідомила пресслужба КСУ.

На думку КСУ, антикорупційна реформа в Україні стала вимогою суспільства. Однак і антикорупційну, і судову реформи необхідно реалізовувати без порушення принципу незалежності судової влади та з дотриманням принципу конституційності, ідеться в повідомленні.

"Дослідивши склад злочину, передбаченого ст. 366-1 КК України, Конституційний Суд України дійшов висновку, що використання юридичних конструкцій, у яких відсутній чіткий перелік законів, унеможливлює однозначне визначення кола суб'єктів злочину, а відсилочні норми унеможливлюють встановлення кола їхніх адресатів. Як наслідок, до відповідальності за умисне неподання декларації може бути притягнуто осіб, які не можуть бути учасниками правовідносин із декларування, а тому свідомо не виконали такого обов'язку. Зазначене не узгоджується з поняттям правової держави та принципом верховенства права, закріпленим у ч. 1 ст. 8 Основного закону України, зокрема такими його елементами, як юридична визначеність та передбачуваність закону", – зазначили в заяві КСУ.

У КСУ вважають, що в Україні мають ввести антикорупційне законодавче регулювання, яке забезпечить дотримання принципу верховенства права, складники якого – юридична визначеність, передбачуваність, пропорційність і співмірність.

27 жовтня Конституційний Суд скасував частину положень антикорупційних законів і вказав, що встановлення кримінальної відповідальності за декларування свідомо недостовірних даних, а також умисне неподання декларацій є надмірним покаранням за вчинення таких правопорушень.

Національне агентство з питань запобігання корупції у зв'язку з рішенням КСУ закрило доступ до реєстру електронних декларацій і припинило їх перевірку, зберігання та оприлюднення. Голова агентства назвав рішення КСУ "нищівною поразкою антикорупційної реформи".

Окрім того, унаслідок блокування доступу НАЗК до державних реєстрів Нацагентство не може провести спеціальну перевірку декларацій кандидатів на керівні посади в держорганах, отже, не можуть бути призначені на свої посади переможці місцевих виборів, заявили в НАЗК.

Після засідання РНБО на виконання розпорядження Кабміну НАЗК відкрило доступ до реєстру електронних декларацій.

29 жовтня президент України Володимир Зеленський зареєстрував у парламенті законопроєкт, яким пропонують визнати неправомірним рішення КСУ, позбавити повноважень весь склад суду і призначити новий, а також забезпечити безперервність дії антикорупційного законодавства.