Рада ухвалила в першому читанні законопроєкт про декретну відпустку для чоловіків

Додаткову відпустку для догляду за дитиною надають до трьох років
Фото: depositphotos.com
Українські парламентарії проголосували в першому читанні за законопроєкт №369, який надає чоловікам додаткову відпустку в разі народження дитини на три роки.

Верховна Рада України ухвалила 1 грудня в першому читанні законопроєкт №3695, що зрівнює права матерів і батьків із догляду за дитиною. Як передає кореспондент видання "ГОРДОН", за документ проголосував 301 нардеп.

Законопроєкт пропонує ввести додаткову відпустку в разі народження дитини для її батька тривалістю до двох тижнів.

"Ми хочемо урівноважити права батька й матері на догляд за дитиною і дати можливість чоловікам нарівні із жінками мати можливість брати додаткову відпустку по догляду за дитиною до трьох років", – сказала ініціаторка документа, нардепка від "Слуги народу" Марина Бардіна, презентуючи законопроєкт.

У пояснювальній записці до законопроєкту вказано, що згідно зі ст. 24 Конституції України громадяни мають рівні конституційні права і свободи.

"Не може бути привілеїв чи обмежень за ознаками раси, кольору шкіри, політичних, релігійних та інших переконань, статі, етнічного та соціального походження, майнового стану, місця проживання, за мовними або іншими ознаками", – ідеться в документі.

Автори законопроєкту визнали, що закріпився дискримінаційний підхід, за яким право батька на відпустку для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку розуміють як похідне від права матері на таку відпустку.

"Тобто лише мати може делегувати право на відпустку батькові чи іншим родичам, які фактично доглядають за дитиною", – указано в записці.

Законопроєкт зареєстрували у Верховній Раді 19 червня цього року.