Депутати Ради зробили крок до посилення відповідальності за незаконне видобування корисних копалин

За незаконне видобування корисних копалин можна дістати тюремний строк
Фото: depositphotos.com

Народні депутати України ухвалили за основу законопроєкт, що посилює покарання за незаконне видобування корисних копалин. Пропонують ввести захід впливу у вигляді грошового штрафу від 8500 до 13600 грн або до трьох років позбавлення волі.

Верховна Рада України посилила відповідальність за незаконний видобуток корисних копалин, ухваливши за основу законопроєкт №3576 "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо посилення відповідальності за незаконне видобування корисних копалин". За нього проголосувало 283 парламентарії, передає кореспондент видання "ГОРДОН".

Згідно з текстом законопроєкту, порушення встановлених правил охорони надр, якщо це створило небезпеку для життя, здоров'я людей або довкілля, та незаконний видобуток корисних копалин місцевого значення карають штрафом від 500 до 800 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (тобто штраф становитиме від 8500 до 13 600 гривень). Також передбачене покарання у вигляді позбавлення волі на строк до трьох років.

За незаконне видобування корисних копалин місцевого значення у великому розмірі або корисних копалин загальнодержавного значення стягуватимуть штраф від 1,5 до 2 тис. неоподатковуваних мінімумів (від 25 500 до 34 000 грн), або каратимуть позбавленням волі до п'яти років.

Видобування корисних копалин на територіях природно-заповідного фонду, а також незаконне видобування корисних копалин в особливо великому розмірі каратимуть позбавленням волі на строк від трьох до шести років із конфіскацією видобутого і знарядь видобування.

Якщо група осіб вела видобування копалин і внаслідок цього стався підпал, вибух або інша подія, що спричинила загибель людей або поранення, за це передбачено позбавлення волі на строк від п'яти до восьми років.

Центральний орган виконавчої влади у сфері геологічного вивчення та раціонального використання надр пропонують уповноважити розраховувати розмір завданих збитків та висувати претензії щодо їх відшкодування внаслідок самовільного користування надрами.

Самовільне користування надрами, укладення угод, що порушують право власності на надра, тягнуть за собою штраф для громадян від 1700 до 2210 грн, а для посадових осіб – від 2210 до 17 000 грн.

Незаконне видобування корисних копалин визнають у великому розмірі, якщо вартість видобутих копалин у 250 і більше разів перевищує неоподатковуваний мінімум доходів громадян. В особливо великому – якщо їхня вартість перевищує неоподатковуваний мінімум у 600 і більше разів, пояснюють у примітці до законопроєкту.