"Депутатів пускали без телефонів". ЗМІ повідомили, що Зеленський прийшов на засідання фракції "Слуга народу"

Засідання фракції, на яке прийшов Зеленський, почалося о 18.00
Фото: president.gov.ua
Одним із головних питань, які мають намір розглянути нардепи від монобільшості на засіданні фракції за участю президента Володимира Зеленського, – призначення в.о. міністра енергетики Юрія Вітренка на посаду віцепрем'єр-міністра, пише LB.ua.

Президент України Володимир Зеленський прийшов на засідання фракції "Слуга народу" 25 січня, воно почалося о 18.00 і триватиме до 21.00, пише LB.ua.

За даними видання, "депутатів допускали на засідання без телефонів та інших електронних гаджетів". Одне з головних питань, які мають намір розглянути члени парламентської монобільшості, – призначення в.о. міністра енергетики Юрія Вітренка на посаду віцепрем'єр-міністра з питань енергетики, зазначило видання.

Заступниця голови фракції "Слуга народу" Галина Янченко перед засіданням говорила агентству "Інтерфакс-Україна", що цього тижня, ймовірно, повторно винесуть кандидатуру Вітренка на голосування в Раді.

"Також якщо залишиться час, то буде надано можливість Олександрові Дубінському висловити свою позицію [щодо санкцій, які проти нього ввів мінфін США], надати якісь факти, які у нього є, перед фракцією", – говорила вона.

Окрім того, за словами Янченко, нардепи розглянуть "низку найважливіших законопроєктів, серед яких – про Бюро економічної безпеки, народовладдя, один з екологічних законопроєктів".

15 грудня Вітренко проходив співбесіду із президентом Володимиром Зеленським та депутатами від "Слуги народу". 17 грудня комітет Верховної Ради з питань енергетики і комунальних послуг не підтримав його призначення на посаду першого віцепрем'єра – міністра енергетики України. Того самого дня Рада відмовилася підтримати кандидатуру Вітренка. "За" проголосувало 186 народних депутатів за мінімально необхідних 226.

Парламент планує повернутися до цього питання в січні, розповів голова фракції "Слуга народу" Давид Арахамія. Сам Вітренко заявив, що залишається відкритим до пропозицій щодо роботи в уряді.

Вітренко співпрацював із "Нафтогазом" із 2002 року. Він був радником керівників компанії, у 2004–2005 роках працював начальником одного з відділів НАК. 2014 року повернувся в "Нафтогаз", був директором із розвитку бізнесу, із 2018-го був виконавчим директором. Брав участь у Стокгольмському арбітражі, який задовольнив вимоги України у спорах із "Газпромом" про закупівлю та транзит російського газу. Він завершив роботу в компанії в липні 2020-го.