Для початку переговорів РФ має відвести війська на позиції до 24 лютого – Єрмак

Єрмак: Щоб розпочати переговори, ми повинні повернутися до ситуації, яка була до першого пострілу російської гармати о 4.00 два роки тому
Фото: ЕРА

Щоб Україна розпочала переговори з країною-агресором РФ, Москва має відвести свої війська на позиції до початку повномасштабного вторгнення. Про це глава Офісу президента України Андрій Єрмак заявив в інтерв'ю Corriere della Sera, яке опублікували 27 жовтня. 

Єрмак, відповідаючи на запитання про ймовірність територіального компромісу з РФ в обмін на "надійний захист" від союзників, підкреслив, що президент України Володимир Зеленський ніколи про це не говорив. 

Він зазначив, що президент дійсно був готовий до переговорів із РФ у випадку відведення окупаційних військ на позиції до 24 лютого 2022 року, але Крим і Донбас "залишаються українськими, вони не підлягають обговоренню".

Україна проти заморожування війни і хоче її завершення, додав Єрмак. 

"Нас обнадіює той факт, що країни Глобального Півдня також засуджують російське вторгнення і силове захоплення територій. Однак для того, щоб розпочати переговори, ми повинні повернутися до ситуації, яка була до першого пострілу російської гармати о 4.00 два роки тому. Тоді ми будемо говорити про те, як відновити наш суверенітет до кордонів 1991 року", – додав Єрмак. 

Контекст:

Країна-агресор РФ розв'язала війну проти України 2014 року, коли окупувала Крим і частини Донецької та Луганської областей. 24 лютого 2022 року Росія розпочала повномасштабне вторгнення в Україну з північного, східного й південного напрямків. Навесні того самого року українська армія деокупувала північ країни, восени – частину Харківської та Херсонської областей, включно із Херсоном.

5 квітня 2022 року президент України зазначав, що буде вважати перемогою відкат Росії на позиції до 24 лютого. У травні Зеленський говорив, що відведення Росією військ на ці позиції – умова для відновлення переговорів, які Київ і Москва вели на початку повномасштабної війни (останній очний раунд відбувся у Стамбулі). 

Улітку він заявив, що час для переговорів України з Росією ще не настав, Україна вступить у них, коли забезпечить собі "сильну позицію". Українці після всіх трагедій за часи війни не налаштовані на переговори з Росією, пояснив Зеленський. Він тоді говорив, що "суспільство вважає, що спочатку мають бути звільнені всі території, а потім уже можна буде домовлятися".

21 жовтня 2024 року Зеленський сказав, що відкрити шлях до переговорів із Москвою може припинення ударів РФ по енергетиці й портах України. Україна зараз готується до другого Глобального саміту миру, який, як вважає президент, може поставити крапку у війні