Для відставки міністра охорони здоров'я немає підстав – голова "Платформи Здоров'я"

Тимофій Бадіков: Немає жодної гарантії, що це перетрушування дасть швидкий позитивний результат. Єдине, що вона гарантує, – так це можливість скинути всі проблеми на "попередників"
Фото: Головний лікар року / Facebook

Медицина України зараз занурена в боротьбу з пандемією COVID-19 і проходить через реформування, тому витрачати час і ресурси на перестанови в команді й політичні ігри недоречно, заявив голова правління громадської організації "Платформа Здоров'я" Тимофій Бадіков.

Для відставки глави МОЗ Максима Степанова немає підстав, така перестановка не матиме користі, пише голова правління громадської організації "Платформа Здоров'я" Тимофій Бадіков 31 липня у блозі на "Українській правді".

"Останнім часом критика Міністерства охорони здоров'я та його керівництва стала топовою темою політичних заяв. У Верховній Раді зареєстровано проєкт постанови про відставку міністра Максима Степанова. Активно підхопили ці заяви й медіа. Бачу в цій ситуації більше політичної складової, ніж хоч якихось переваг для медичної системи України. Вітчизняна медицина з головою занурена в боротьбу з пандемією COVID-19, водночас "розгрібаючи" виклики реформування медичної системи. Чи потрібно їй ще зараз витрачати час та ресурси на перетрушування посад, на перестроювання до нової команди в міністерстві, на політичні ігри? Вважаю, що це недоречно. Адже немає жодної гарантії, що це перетрушування дасть швидкий позитивний результат. Єдине, що воно гарантує, – так це можливість скинути всі проблеми на "попередників", – написав він.

Експерт додав, що міністерству вдається тримати ситуацію з коронавірусом під контролем.

"Особисто я зараз не бачу переконливих підстав для зміни керівництва Міністерства охорони здоров'я. Незважаючи на всім відомі проблеми в системі охорони здоров'я України, команді МОЗ вдається контролювати ситуацію з коронавірусом. Оперативно розгорнуті спеціалізовані лікарні та інфекційні відділення. Налагоджене постачання засобів індивідуального захисту, матеріалів, ліків, хоча цей процес був непростим. Узагалі, вважаю, що згода очолити міністерство (взяти на себе відповідальність) у цей складний для всіх період – це крок, який заслуговує на повагу. Бачу кроки МОЗ у налагодженні медичної реформи та нормальної роботи електронної системи охорони здоров'я. Важливо, що міністр визнав успішність пілотного проєкту з реформування галузі в Полтавській області та його відмінність від моделі НСЗУ, яка почала впроваджуватися з 1 квітня 2020 року, та готовий враховувати цей досвід", – зазначив Бадіков.

Голова правління громадської організації "Платформа Здоров'я" зазначив, що Степанову вдалося домогтися підвищення фінансування за пакетами лікування інфарктів та інсультів, виділити додаткове фінансування в розмірі 2,3 млрд на 332 лікарні й 1,26 млрд на екстрену медичну допомогу, глава міністерства налагоджує роботу з міжнародними партнерами і донорами, завдяки підтримці Міністерства охорони здоров'я бюджетний комітет парламенту виділив 5,3 млрд грн на закупівлю обладнання для приймальних відділень опорних лікарень, також запустили пілотний проєкт із трансплантації.

"Переконаний, що зараз не час для експериментів над медиками, пацієнтами і медициною. Припускаю, що міністр Степанов не святий, не ідеальний. А хто святий та ідеальний? Де всі ті, хто реально розуміє, що ситуація в охороні здоров'я критична, і "теплої ванни" найближчими роками чекати не варто, і треба "пахати" та брати відповідальність? "Зміна коней на переправі" не покращить ситуацію. Потрібно чітко сформулювати завдання та надати інструмент для їх виконання, а потім запитати, чи виконано. Проблема сьогодення та майбутнього вітчизняної системи охорони здоров'я – не в регаліях та прізвищах, а у відсутності механізму з урегулювання цього питання на даний момент, – заявив експерт. – Як би кому не хотілося, медицина не може бути полігоном для політичних ігор. Сьогодні необхідно об'єднуватися та допомагати разом вирішувати проблеми, а не розхитувати човен заради популізму. Давайте спочатку отримаємо результат, а потім будемо спокійно вирішувати, хто правий, а хто ні".

Степанова призначили міністром охорони здоров'я 30 березня. У середині травня партія "Голос" уже вимагала відставки чиновника, проте у фракції пропрезидентської партії "Слуга народу" заявляли, що міняти міністра охорони здоров'я в умовах пандемії неправильно.

Відповідно до закону України "Про Кабінет Міністрів", депутати не можуть ініціювати відставку члена уряду. У ст. 18 зазначено, що парламент може звільнити члена Кабінету Міністрів за його власною ініціативою і за поданням прем'єра.