Доповідачем за дисциплінарною скаргою на прокурора САП у справі Мартиненка призначили колишнього соратника екс-нардепа – розслідування "Схем"

Комісія має намір розглянути висновок Шемчука про наявність дисциплінарного проступку в діях Перова (на фото) 29 березня
Фото: radiosvoboda.org

Журналісти проекту "Схеми" з'ясували, що підконтрольний екс-нардепу Миколі Мартиненку офшор перерахував 250 тис. дружині заступника голови кваліфікаційно-дисциплінарної комісії прокурорів Віктора Шемчука, якого призначили доповідачем за дисциплінарною скаргою на Андрія Перова – прокурора САП у справі Мартиненка.

Доповідачем за дисциплінарною скаргою на Андрія Перова – прокурора Спеціалізованої антикорупційної прокуратури у справі екс-нардепа Миколи Мартиненка – призначили заступника голови кваліфікаційно-дисциплінарної комісії прокурорів Віктора Шемчука, який є колишнім соратником екс-нардепа і фігурує в цій справі як свідок, ідеться в розслідуванні "Схем" (спільний проект "Радіо Свобода" і телеканала "UA:Перший").

Зазначають, що комісія має намір розглянути висновок про наявність дисциплінарного проступку в діях Перова 29 березня. Скаргу подав адвокат Мартиненка Петро Бойко. Підставою для неї стало засідання Солом'янського районного суду Києва, на якому суддя Людмила Кізюн дозволила підозрюваному виїжджати із країни.

Журналістка Ірина Салій написала у блозі на сайті "Цензор.НЕТ", що Перов не дослухав рішення і вийшов, "грюкнувши дверима".

Бойко в коментарі журналістам назвав таку поведінку прокурора "неадекватною реакцією".

Безпосередній начальник Перова Роман Симків спростовує слова адвоката.

"Після того, коли прокурор почув, яке рішення ухвалили, він пішов на інше судове засідання, оскільки поспішав. Обов'язку в Перова не було такого, щоб чекати завершення судового засідання, і не його провина, що було відчинене вікно і там був протяг", – заявив Симків.

Він уважає цю скаргу тиском на прокурорів. Симків підкреслив, що першу догану записують у особову справу прокурора, а друга призводить до звільнення.

Прокурор заявив, що Шемчук, який підготував висновок щодо наявності провини в діях Перова, є важливим свідком у справі про заволодіння коштами "Енергоатому".

"Були певні фінансові операції компанії Bradcrest Investments S. A., підконтрольної Мартиненку, пов'язані саме з ним (із Шемчуком. – "ГОРДОН"). Тому він не випадково став свідком у цьому кримінальному провадженні. У нас є всі документи, які це доводять, і в суді ми після того, як справу передамо, будемо однозначно викликати Шемчука як свідка", – сказав Симків.

За даними Національного антикорупційного бюро, у 2008–2012 роках "Енергоатом" підписав кілька контрактів із чеською Škoda JS за завищеними цінами. Остання переказувала на рахунки панамського офшору Bradcrest Investments S. A. відсотки на загальну суму 6,4 млн.

"Схеми" з'ясували, що в червні 2010 року з рахунків Bradcrest Investments S. A. перевели €250 тис. на рахунок офшору Ukraine Spirit Inc. Розпорядником коштів цієї компанії є дружина Шемчука Наталія. Цю інформацію підтвердили в НАБУ.

У розслідуванні зазначають, що у 2010 році Шемчук був народним депутатом від фракції блоку "Наша Україна – Народна самооборона", яку в той час очолював Мартиненко. Зазначають, що Шемчук як президент Федерації водно-моторного спорту України тоді шукав гроші на фінансування участі української команди в чемпіонаті у США. За інформацією "Схем", €250 тис., які перевели на рахунки Ukraine Spirit Inc., використали саме для цього.

Мартиненку інкримінують скоєння злочинів, передбачених ч. 3 ст. 27, ч. 5 ст. 191 (організація заволодіння організованою групою чужим майном шляхом зловживання службовою особою своїм службовим становищем, вчиненого в особливо великому розмірі) Кримінального кодексу (КК) України; ч. 1 ст. 255 (створення злочинної організації з метою вчинення особливо тяжких злочинів, керівництво такою організацією, участь у них та у злочинах, вчинюваних такою організацією) КК; ч. 3 ст. 27, ч. 4 ст. 28, ч. 5 ст. 191 (організація заволодіння злочинною організацією чужим майном шляхом зловживання службовою особою своїм службовим становищем, вчиненого в особливо великому розмірі) КК і ч. 3 ст. 27, ч. 4 ст. 28, ч. 3 ст. 209 (організація легалізації (відмивання) злочинною організацією доходів, одержаних злочинним шляхом, вчиненим в особливо великому розмірі) КК.

Екс-нардепа підозрюють у зоволодінні коштами "Енергоатому" та ДП "СхідГЗК".

22 квітня 2017 року Солом'янський райсуд Києва обрав запобіжний захід Мартиненку у вигляді особистої поруки. За нього заступилося 18 політиків.

9 січня 2018 року НАБУ завершило розслідування у справі екс-нардепа, йому відкрили доступ до матеріалів кримінального провадження.

За словами голови Спеціалізованої антикорупційної прокуратури Назара Холодницького, Мартиненку загрожує до 12 років позбавлення волі.