"Досить розділень". Зеленський у привітанні до Дня соборності розповів про мрію українців

Зеленський: Соборність це не тільки про територію
Фото: Володимир Зеленський / Facebook
Щоб народ України став єдиним, потрібно вчити уроки столітньої давності, заявив президент України Володимир Зеленський. На його думку, об'єднання народу це найдавніша мрія українців.

Президент України Володимир Зеленський у п'ятницю, 22 січня, привітав громадян України із Днем соборності. У тексті привітання, опублікованому на сторінці президента у Facebook, ідеться про важливість об'єднання українців.

"Однині воєдино зливаються століттями одірвані одна від одної частини єдиної України..." Ця цитата з Універсалу про об'єднання УНР і ЗУНР, проголошеного 102 роки тому, викликає широкий спектр емоцій", – написав Зеленський.

Президент вважає ці слова "радістю від великого об'єднання не просто земель або територій, а українців".

"Це гордість. Гордість за наших предків, які здійснили Акт злуки, а разом із ним віковічну мрію всіх борців за єдину, соборну Україну. Це жаль. Через те, що державним діячам не вистачило тоді мудрості й порозуміння, щоб зберегти самостійну Україну. Це й біль. Адже 100 років по тому Крим і частина Донбасу одірвані від єдиної України. І це впевненість. Що в майбутньому ми зможемо все подолати і разом станемо творцями нового акта злуки", – заявив президент України.

Щоб об'єднати Україну, потрібно назавжди вивчити уроки столітньої давності, вважає він.

"Щоб стати сильними, потрібно бути єдиними, а щоб стати єдиними, потрібно бути сильними. Досить розділень. Важливо пам'ятати, що соборність це не тільки про територію. Одна з найдавніших мрій нашого народу про єднання фундаментальна мрія. Але її не можна досягти один раз і назавжди. Це постійна робота. Це щоденний рух. Це не щось у минулому, не ідеологічна рамка згори й не досягнення, яке може бути простим", – написав Зеленський.

За його словами, кожен має вчитися відрізняти власні емоції від "штучно накручених політиками", поважати відмінності та інтереси інших в суспільстві й поступатися особистими амбіціями, коли це необхідно для загального результату.

"Цьогоріч ми зустрічаємо День соборності з почуттям глибокого суму й жалоби за нашими співгромадянами, загиблими під час пожежі в Харкові. На превеликий жаль, нас єднають не лише щасливі, а й трагічні сторінки. Щодня, а особливо сьогодні, ми повинні гуртуватися, підтримувати одне одного, стояти брат за брата, плече до плеча. Бережімо нашу Україну і будьмо єдині. І в радості. І в горі. І нехай води красеня Дніпра будуть єдиним, що розділяє нас", – заявив глава держави.

Україна святкує День соборності 22 січня щороку з 1999 року. Це свято приурочене до дня проголошення Акта злуки УНР і ЗУНР. Це сталося 22 січня 1919 року – у першу річницю IV Універсалу Української Центральної Ради про повну незалежність УНР.