Дружина Вишинського за $50 тис. найняла у США лобістів для "захисту прав журналістів" в Україні

Росіяни за допомогою лобістів збиралися відстоювати інтереси Вишинського у США
Фото: ЕРА

Лобістська фірма Friedlander Consulting Group зобов'язалася представляти інтереси Ірини Вишинської, дружини підозрюваного в державній зраді головреда "РИА Новости Украина" Кирила Вишинського, у США, зокрема організовувати її зустрічі з конгресменами, адвокатами та правозахисниками.

Ірина Вишинська, дружина підозрюваного в Україні у державній зраді головного редактора "РИА Новости Украина" Кирила Вишинського, уклала контракт про лобістські послуги з американською компанією. На документ, опублікований у системі реєстрації іноземних агентів (FARA), звернуло увагу видання "the Бабель".

Згідно з американськими законами, такі контракти повинні реєструвати і публікувати у відкритому доступі.

За даними FARA, угоду між громадянкою Росії Іриною Вишинською та компанією The Friedlander Consulting Group LLC було укладено 27 листопада 2018 року і зареєстровано 11 грудня.

Згідно з текстом контракту, Вишинська виступає солідарно з Ларисою Богдановою, Валентиною Сошиною, Дмитром Куликовим і Дмитром Кисельовим "щодо питань захисту прав журналістів в Україні".

Friedlander Consulting Group зобов'язалася представляти інтереси дружини головреда "РИА Новости Украина" із цієї теми, зокрема організувати її зустрічі з конгресменами, адвокатами та правозахисниками 12–13 грудня 2018 року у Вашингтоні.

Вартість лобістських послуг, згідно з угодою, становила $50 тис.

5 травня 2018 року в офісі "РИА Новости Украина" в Києві відбулися обшуки, слідчі дії проводили також удома у Вишинського. У Службі безпеки України заявили, що разом із прокуратурою Автономної Республіки Крим викрили діяльність мережі медіа-структур, підконтрольних РФ. Цього самого дня Вишинського затримали за підозрою в державній зраді. 17 травня суд заарештував його.

Журналіст розповів, що у нього є два паспорти – український і російський. 1 червня на засіданні суду в Херсоні, який розглядав апеляцію на запобіжний захід, керівник "РИА Новости Украина" заявив про відмову від українського громадянства і попросив у президента РФ Володимира Путіна "правового захисту та вжиття заходів щодо звільнення". У Державній міграційній службі України повідомили, що Вишинський не може відмовитися від громадянства, оскільки перебуває у статусі підозрюваного.

Прокуратура має намір просити для підозрюваного 12 років в'язниці.