Дуда обговорив із Зеленським передавання Україні ракет для ППО радянського виробництва

Зеленський на полях саміту "Тримор'я" у Вільнюсі провів зустріч із Дудою
Фото: president.gov.ua

Польща може передати Україні ракети радянського виробництва для протиповітряної оборони. Про це 11 квітня на пресконференції у Вільнюсі на полях саміту "Тримор'я" повідомив президент Польщі Анджей Дуда.

Відеозапис опублікували у Facebook Офісу президента України.

"Сьогодні під час двосторонньої зустрічі я і президент [України] Володимир Зеленський обговорювали певні запаси ракет, які ми досі маємо, з радянських часів. [...] І ми обговорювали можливість їхнього передавання Україні для того, щоб забезпечити протиповітряну оборону України. Я говоритиму з моїм міністром оборони, коли повернуся до Польщі", – розповів Дуда.

Водночас він зазначив, що розміщені в Польщі системи Patriot, про які просить Україна, "розгорнуто армією США".

Окрім того, у Польщі є системи, розгорнуті британськими збройними силами, додав Дуда.

"І дозвольте мені також нагадати вам, що з усіх держав, котрі сусідять з Україною, яка зазнала вторгнення Росії, це в Польщі російська ракета завдала шкоди і прилетіла. І це в Польщі російські ракети порушують наш повітряний простір, – наголосив польський президент. – Ми самі постійно перебуваємо під загрозою російської атаки. І тому ці системи, вони сьогодні захищають".

Зеленський під час зустрічі у Вільнюсі поінформував Дуду про російські повітряні удари по енергетичних об'єктах України, ліквідацію наслідків і складну ситуацію в Харкові, зазначив пресцентр ОП.

Зеленський наголосив, що Україна, яка потерпає від російського ракетного терору, критично потребує посиленої підтримки від партнерів, насамперед засобів ППО.

Контекст:

Зеленський наприкінці лютого 2024 року говорив, що надання Києву 10 ЗРК Patriot кардинально змінило б ситуацію у війні.

Посилення української ППО дасть три критично важливі результати: врятує тисячі людських життів, заощадить значну кількість ресурсів для партнерів, які витратили б на відновлення України, прикриє українські війська й дасть їм змогу переламати перебіг війни проти країни-окупанта РФ, заявили в українському МЗС наприкінці березня.

У квітні Зеленський сказав, що Україні потрібно 25 систем Patriot, щоб повністю закрити небо від повітряних атак країни-агресора РФ.

Глава МЗС України Дмитро Кулеба повідомляв, що його команда виявила більше ніж 100 доступних Patriot – у деяких сусідніх країнах є більше ніж одна батарея, що охороняє порт або аеродром. Дипломат підкреслив, що йому "важко зрозуміти" спротив деяких країн передаванню Україні хоча б однієї зі своїх систем. Водночас він упевнений, що Україна зрештою отримає більше Patriot, але затримки коштують українцям життя.