Двоє загиблих на Донбасі, зв'язок між отруєннями Навального і Кара-Мурзи. Головне за день

Українські військові відповідають на обстріли
Фото: Генеральний штаб ЗСУ / General Staff of the Armed Forces of Ukraine / Facebook

"ГОРДОН" подає огляд подій четверга, 11 лютого.

Україна втратила двох військових на Донбасі

Уранці снайпер збройних сил РФ убив українського військового. 36-річний боєць 59-ї окремої мотопіхотної бригади Олександр Глушко дістав поранення приблизно о 9.30 і помер під час евакуації в лікарню.

Ще один боєць ЗСУ загинув увечері внаслідок обстрілу бойовиками українських позицій із великокаліберного кулемета.

Обидва військовослужбовці потрапили під вогонь у Донецькій області, де сьогодні разом із послами з робочим візитом перебував президент України Володимир Зеленський.

Він пов'язує ескалацію ситуації на Донбасі зі спробами тиснути на українську сторону на переговорах тристоронньої контактної групи з урегулювання конфлікту на сході країни.

Засідання Радбезу ООН

Засідання Ради Безпеки ООН ініціювала Росія. Під час відеоконференції обговорювали стан виконання Мінських угод.

Естонія, Франція, Ірландія, Бельгія, Німеччина, Великобританія і Норвегія оприлюднили спільну заяву, у якій нагадали про підтримку територіальної цілісності та суверенітету України. Спеціальна представниця глави ОБСЄ в Україні Гайді Ґрау констатувала, що переговори в межах ТКГ зайшли у глухий кут.

Постпред Росії в ООН Василь Небензя повторив тезу про те, що РФ наполягає на імплементації "формули Штайнмаєра". Голова української делегації у ТКГ, перший президент України Леонід Кравчук нагадав, що переговорний процес ведуть в умовах тривалої російської агресії.

Європарламент розкритикував Україну, але в Кабміні задоволені

Європейський парламент затвердив резолюцію про виконання Україною Угоди про асоціацію з ЄС. Україну розкритикували за корупцію і відсутність політичної волі для забезпечення незалежності судів. Українське суспільство очікує на деолігархізацію, реформи і боротьбу з корупцією, підкреслили в Європарламенті.

Прем'єр-міністр України Денис Шмигаль позитивно оцінив резолюцію. Він вважає, що документ позитивно оцінює успіхи країни і "демонструє продовження вектора на поглиблене співробітництво" Євросоюзу та України.

КМДА готується оскаржувати рішення суду про скасування перейменування вулиць

Окружний адміністративний суд Києва скасував рішення Київради від 7 липня 2016 року про перейменування вулиць міста. Зокрема йдеться і про скасування перейменування Московського проспекту на проспект Бандери.

Рішення ще не набуло чинності, Київська міськдержадміністрація готує апеляцію.

ВАКС скасував виправдувальний вирок Труханову

Апеляційна палата Вищого антикорупційного суду скасувала виправдувальний вирок меру Одеси Геннадієві Труханову та ще 11 фігурантам справи про придбання заводу "Краян". Справу про ймовірне розкрадання 92 млн грн із бюджету Одеси під час придбання будівель збанкрутілого підприємства повернули в першу інстанцію ВАКС.

Bellingcat виявив зв'язок між отруєнням Навального і Кара-Мурзи

Співробітники ФСБ, які стежили за російським опозиційним політиком Олексієм Навальним у день його отруєння, систематично стежили за російським опозиціонером Володимиром Кара-Мурзою перед його першим і другим отруєннями, з'ясували Bellingcat і The Insider.

Вірастюк іде в політику

Партія "Слуга народу" на з'їзді вирішила висувати українського спортсмена й актора Василя Вірастюка та голову Покровської районної державної адміністрації Донецької області Андрія Бондаренка кандидатами на довибори до Верховної Ради.

Вірастюк розповів, що балотуватися йому запропонував Зеленський. Спортсмен у разі потрапляння в Раду має намір вивести на державний рівень питання реабілітації ветеранів і хоче працювати в комітеті з питань молоді та спорту.

"Баварія" стала новим клубним чемпіоном світу з футболу

Німецький футбольний клуб "Баварія" у фіналі клубного чемпіонату світу з футболу здобув перемогу над мексиканським "Тигресом" із мінімальною перевагою.