Екіпаж судна "Норд" намагалися вивезти з України на автомобілях із дипломатичними номерами РФ – Держприкордонслужба

Команда судна "Норд" намагалася виїхати з України через Харківську область
Фото: dpsu.gov.ua

Екіпаж кримського судна "Норд" намагався виїхати з території України ввечері 7 квітня через автомобільний пункт пропуску "Гоптівка" Харківської області, повідомили у Держприкордонслужбі.

Представники Генерального консульства РФ під прикриттям свого імунітету намагалися вивезти з України команду кримського риболовецького судна "Норд", яке було затримано українськими прикордонниками 25 березня в Азовському морі. Про це 8 квітня повідомили в Державній прикордонній службі України.

"Учора близько 21.00 у пункт пропуску "Гоптівка" на виїзд з України прибули два автомобілі Volkswagen із дипломатичними номерами РФ. Під час прикордонного контролю особи, які їхали як пасажири, замість паспортних документів пред’явили посвідки на повернення до РФ", – розповіли у відомстві.

Співробітники Держприкордонслужби встановили, що в автомобілі перебувають громадяни України, члени команди судна "Норд". На паспортному контролі вони показали документи, які не дають права перетину кордону.

За спробу порушення державного кордону на осіб складено протоколи за ч. 1 ст. 204-1 Адміністративного кодексу України (незаконне перетинання або спроба незаконного перетинання державного кордону).

Членам екіпажу судна не дозволили перетнути кордон і повернули їх на територію України.

Українські прикордонники затримали російське риболовецьке судно "Норд" 25 березня за 15 миль від Обитічної коси в Азовському морі. Траулер відконвоювали у Бердянськ Запорізької області. На борту перебувало 10 членів екіпажу.

28 березня управління Федеральної служби безпеки РФ в анексованому Криму порушило кримінальну справу проти екіпажу Держприкордонслужби України, який затримав російський траулер.

30 березня прес-секретар генерального прокурора України Лариса Сарган повідомила, що суд санкціонував арешт "Норда".

3 квітня видання "РИА Новости" повідомило, що командування Чорноморського флоту РФ розглядає питання про постійну присутність своїх сил в Азовському морі.

У міністерстві закордонних справ РФ 3 квітня вручили ноту протесту тимчасовому повіреному у справах України у зв'язку із затриманням судна "Норд".

6 квітня суд заарештував капітана судна "Норд" до 31 травня.

Приморський райсуд Маріуполя Донецької області ухвалив рішення оштрафувати членів екіпажу судна.