Ексзаступник голови СБУ Нескоромний звинуватив колишніх колег у торгівлі даними й контрабанді. У СБУ заяви назвали маніпуляцією

Нескоромного підозрюють в організації вбивства начальника внутрішньої безпеки СБУ Андрія Наумова
Фото: depositphotos.com
Колишній перший заступник голови Служби безпеки України Дмитро Нескоромний записав відеозвернення, у якому звинуватив колишніх колег у торгівлі даними, контрабанді і транзиті наркотиків. У СБУ вважають, що всі його заяви мають маніпулятивний характер.

Колишній перший заступник голови Служби безпеки України Дмитро Нескоромний, якого оголосили в розшук за підозрою в організації вбивства, опублікував у своєму Telegram-каналі відеозвернення.

У ньому він заявив, що записує відео, щоб, по-перше, показати, що він живий і в безпеці, а по-друге, щоб повідомити, що пресконференції, призначеної на 10 лютого, не буде.

За його словами, після того, як українська влада оголосила його в міжнародний розшук, його адвокати вирішили змінити стратегію захисту.

"Як саме я діятиму далі, залежатиме від перебігу перемовин. Їх зараз проводять юристи із представниками європейських правоохоронних органів. Це непрості перемовини. Мені зробили певні пропозиції, яких я не можу прийняти, оскільки є чинним співробітником СБУ", – додав Нескоромний.

Він заявив, що може надати європейським правоохоронцям інформацію про "корупцію у вищих ешелонах влади України", зокрема про розкрадання міжнародної допомоги, про виведення грошей із держбанків.

"Я так само, як і раніше, готовий надати українському суспільству інформацію про те, що відбувається насправді у СБУ. На жаль, СБУ зараз не працює в інтересах країни. Багатьох співробітників завербовано, і вони працюють на користь тих чи інших іноземних розвідок. Торгівля даними, контрабанда, транзит наркотиків – цим зайняті цілі підрозділи спецслужби", – стверджує він.

Також Нескоромний заявив, що голова СБУ Іван Баканов нібито не контролює ситуації у відомстві.

Служба безпеки України в коментарі "Укрінформу" назвала маніпуляцією заяви Нескоромного.

"СБУ не має наміру коментувати заяви маніпулятивного характеру колишнього першого заступника голови СБУ. Тим більше, коли він є фігурантом резонансних кримінальних справ, а за оприлюдненими у ЗМІ матеріалами ще й має проросійські та пропутінські погляди. Тож будь-які такого роду заяви слід розглядати виключно через цю призму", – заявили у СБУ.

Нескоромного підозрюють в організації вбивства начальника внутрішньої безпеки СБУ Андрія Наумова. Першим про підготовку замаху повідомив головний редактор видання "Цензор.НЕТ" Юрій Бутусов. Посилаючись на свої джерела, він розповів, що 22 січня в Києві у цій справі затримали полковника СБУ Юрія Расюка. Журналіст назвав Наумова другом і "правою рукою" голови СБУ Івана Баканова і розповів, що в замовленні вбивства підозрюють колишнього першого заступника голови СБУ Нескоромного (президент України Володимир Зеленський призначив його на цю посаду в листопаді 2019 року, а звільнив у березні 2020-го).

23 січня СБУ підтвердила інформацію про запобігання вбивству свого співробітника. У відомстві розповіли, що за скоєння злочину організатор запропонував $50 тис.

За даними Бутусова, Расюк уклав угоду зі слідством і підтвердив, що Нескоромний був не тільки організатором, але й замовником замаху.

4 лютого суд дозволив затримати Нескоромного.