Ексзаступник секретаря РНБО Кривонос заявив, що його звільнили зі Збройних сил

Кривоноса звільнили з РНБО у грудні 2020 року
Фото: Kryvonos Serhii / Facebook

Колишній заступник секретаря Ради національної безпеки і оборони генерал-майор Сергій Кривонос 5 червня у своєму Facebook заявив, що його звільнили з лав Збройних сил України.

"Звільнений із лав Збройних сил України... Звільнений без рапорта. Служити державі хотів, але прислуговуватись не буду та не вмію. Тому і звільнили. Кажуть: "Немає посад". Хоча їх достатньо. Розумію... Команда з Офісу президента", – написав він.

Кривонос зазначив, що був на військовій службі протягом 32 років, понад 20 із яких – у військах спеціального призначення.

Контекст:

12 березня 2019 року п'ятий президент України Петро Порошенко, який тоді балотувався на другий строк, призначив Кривоноса на посаду заступника секретаря РНБО. Перед цим Кривонос зняв свою кандидатуру з виборів президента України на користь Порошенка. Після перемоги Володимира Зеленського на виборах Кривонос залишився в РНБО.

29 листопада Зеленський звільнив Кривоноса з посади голови міжвідомчої комісії з політики військово-технічного співробітництва та експортного контролю і з робочої групи з підготовки пропозицій щодо зміцнення обороноздатності держави. Кривонос висловив думку, що його звільнення ініціював тодішній секретар РНБО Олексій Данілов, і назвав раду "посміховиськом з клоунами". У РНБО заявили, що звільнення Кривоноса з комісій не пов'язане з політикою.

Згодом тодішній заступник секретаря РНБО різко висловлювався про дії української влади і говорив, що оточення Зеленського створило навколо президента інформаційну капсулу.

Після того як Кривонос розкритикував слова президента про масову мобілізацію у разі нової агресії з боку Росії, колишній президент Грузії, ексголова Одеської облдержадміністрації і голова Виконавчого комітету реформ України Михайло Саакашвілі заявив, що його необхідно звільнити.

29 грудня Зеленський підписав указ про звільнення Кривоноса з РНБО і його переведення в розпорядження Міністерства оборони.

В Офісі президента пізніше пояснили звільнення Кривоноса тим, що той "не працював у команді" і "робив гучні політичні заяви".