Ексчиновниця Мін'юсту надала довідку від імені МВС Росії, що вона не є громадянкою РФ. Документ із помилками та, імовірно, підроблений

Прилуцьку звільнили з Мін'юсту у 2021 році
Фото: Центральне міжрегіональне управління Міністерства юстиції / Facebook

Колишня чиновниця Міністерства юстиції надала суду довідку від міністерства внутрішніх справ Росії, що вона не є громадянкою РФ. У Мін'юсті України підозрюють, що документ підроблено, ідеться в повідомленні міністерства від 18 березня.

У Мін'юсті не уточнюють імені ексчиновниці, але, з огляду на деталі справи, ідеться про Марину Прилуцьку.

Зараз суд розглядає справу про її поновлення на посаді в українському Мін'юсті. Адвокати Прилуцької надали суду довідку Головного управління міністерства внутрішніх справ РФ у місті Москва (управління з питань міграції), про те, що інформація про наявність у неї громадянства РФ відсутня, а серед осіб, зареєстрованих на території РФ, її немає.

Як зазначили в Мін'юсті, від надсилання адвокатського запиту до отримання відповіді з РФ минуло всього дев'ять днів.

"Справжність документа з Російської Федерації викликає сумніви й тому, що він містить кілька грубих граматичних помилок. Наприклад, в одному з випадків неправильно застосовано відмінок міста Москва "по г. Москва" (водночас у бланку правильно зазначено – "ГУ МВД России по г. Москве"), а слово "значиться" написано з м'яким знаком", – підкреслили в українському відомстві. 

У міністерстві додали, що також наявні й інші ознаки, які свідчать про несправжність документа, однак не назвали їх. Докладно про позицію Міністерства юстиції повідомить юридична команда відомства на засіданні суду 19 березня 2024 року.

Фото: minjust.gov.ua

Контекст:

Прилуцька обіймала посаду заступника начальника центрального міжрегіонального управління Міністерства юстиції – начальника управління забезпечення примусового виконання рішень у Київській області.

У 2021 році її із цієї посади звільнили у зв'язку з наданими СБУ документами про отримання Прилуцькою російського паспорта. За даними СБУ, 13 березня 2014 року посадовиця прибула до міста Ялта, де зареєструвала своє місце проживання. Після початку окупації, згідно з інформацією спецслужби, вона повторно відвідала Крим, де на підставі цієї реєстрації отримала паспорт громадянки РФ.

9 січня 2023 року колегія суддів Касаційного адміністративного суду ВС скасувала постанову Шостого апеляційного адміністративного суду про законність звільнення ексчиновниці з поста державної служби. Справу передали на новий розгляд до Шостого апеляційного адміністративного суду. Мін'юст виступив проти такого рішення.