Електронне тестування пройшло 12 кандидатів на посаду глави Бюро економічної безпеки – Милованов

Милованов розповів про технічний збій
Фото: Kyiv School of Economics / Facebook
9 серпня конкурсна комісія з добору директора Бюро економічної безпеки (БЕБ) затвердила результати електронного тестування  27 претендентів на посаду. Про це радник очільника Офісу президента України (ОПУ) Тимофій Милованов повідомив під час онлайн-брифінгу на YouTube-сторінці Кабінету Міністрів.

"Комісія сьогодні затвердила результати тестування на знання спеціального і загального законодавства, а також на вербально-аналітичні блоки. Це було електронне тестування, воно проводилося за стандартами державної служби в НАДС (Національному агентстві державної служби), і в результаті цього було допущено 12 людей до співбесіди", – сказав він.

Радник глави ОПУ зазначив, що під час тестування "були певні технічні складнощі", але вони на результат не вплинули. Зокрема, стався технічний збій під час завантаження запитань до електронного кабінету кандидатів.

"Таке буває в електронних системах. Це не під контролем комісії, це комісія делегувала іншій організації, яка сертифікована для проведення такого тестування", – пояснив Милованов.

За його словами, на одного з кандидатів "був тиск", коли той заходив на тестування – "його там обливали чимось, його атакували активісти-протестуючі", – але він пройшов далі за конкурсом.

Співбесіду з кандидатами на посаду глави БЕБ призначено на 13 серпня, зазначив Милованов.

За даними агентства "Інтерфакс-Україна", у наступний етап конкурсу пройшли, зокрема, голова Державної фіскальної служби (ДФС) Вадим Мельник, начальник відділу детективів із виявлення неправомірної вигоди та незаконного збагачення Національного антикорупційного бюро (НАБУ) Анна Горбенко, державний експерт експертної групи з питань цифровізації при Міністерстві інфраструктури Сергій Маштабей, член ради Національного банку України Василь Горбаль, керівник управління аналітики й обробки інформації НАБУ Раджамі Джан, колишній в.о. голови ДФС Сергій Солодченко, а також народна депутатка від "Слуги народу" Юлія Яцик.

Контекст:

Закон про створення Бюро економічної безпеки Верховна Рада ухвалила у другому читанні 28 січня 2021 року. Президент України Володимир Зеленський підписав його 22 березня.

У законі йдеться про те, що Бюро економічної безпеки України – це центральний орган державної влади, правоохоронний орган, який має виявляти, припиняти, розслідувати та викривати кримінальні злочини у сфері економіки, що створюють загрозу життєво важливим інтересам України, а також запобігати їх вчиненню. Бюро здобуде відповідні повноваження Служби безпеки України та податкової міліції. Роботу БЕБ буде безпосередньо координувати Кабмін.

У новому відомстві працюватиме 4 тис. осіб, його директора мають обрати на відкритому конкурсі. Главу бюро призначатиме Кабмін за поданням прем'єр-міністра.

Кабмін на засіданні 12 травня ухвалив постанову про створення Бюро економічної безпеки.

Усього на конкурс заявки подало 59 учасників, допустили до участі 48 кандидатів. Серед тих, кого не допустили, – ексміністр фінансів, колишній секретар Ради національної безпеки і оборони Олександр Данилюк. 

5 серпня стало відомо, що адвокати Данилюка подали до суду заяву з вимогою зупинити проведення конкурсу на посаду глави БЕБ.