Фіцо запропонував Шмигалю "технічне рішення" для відновлення транзиту нафти російського "Лукойлу"

Фіцо 26 липня провів розмову зі Шмигалем
Фото: kmu.gov.ua

Прем'єр-міністр Словаччини Роберт Фіцо 26 липня провів чергову телефонну розмову з главою українського уряду Денисом Шмигалем, під час якої обговорив питання припинення транзиту нафти російського "Лукойлу" через Україну. Про це у Facebook проінформував департамент преси та інформації уряду Словаччини.

Зазначають, що Фіцо запропонував Шмигалю "технічне рішення" транзиту російської нафти, "у якому мали б узяти участь кілька держав, зокрема Словаччина".

"Відновлення транзиту частини російської нафти є надзвичайно важливим для нафтопереробного заводу Slovneft, оскільки альтернативні джерела нафти є дорожчими й можуть бути технологічно непридатними", – ідеться в повідомленні.

Як вказали в уряді Словаччини, "протягом найближчих годин і днів триватимуть інтенсивні переговори на найвищому політичному і професійному рівні".

Раніше, 20 липня, Фіцо в розмові зі Шмигалем розкритикував санкції України проти російського "Лукойлу", нафту якого використовували на словацькому НПЗ Slovnaft.

Водночас уряд України не випускав жодних повідомлень про розмову Шмигаля і Фіцо як 20 липня, так і 26 липня.

Контекст:

"Лукойл" є однією з кількох російських компаній, які постачають нафту в Угорщину і Словаччину через південну частину одного з найбільших і найпотужніших у світі нафтопроводів "Дружба" в Україні.

Як вказала "Економічна правда", "Лукойл" був під санкціями в Україні з 2018 року, але вони стосувалися лише виведення капіталів, обмеження торговельних операцій та заборони участі у приватизації або оренді державного майна. У червні 2024 року Рада національної безпеки і оборони України розширила санкції проти "Лукойлу", додавши, зокрема, заборону на транзит.

17 липня Bloomberg поінформувало, що компанія "Лукойл" припинила транспортування нафти в Угорщину після того, як РНБО розширила проти неї санкції.

У словацькому мінекономіки проінформували 18 липня, що Україна припинила транзит російської нафти від компанії "Лукойл" до Словаччини. Там вказали, що обмеження стосуються лише постачань "Лукойлу" – постачання російської нафти у Словаччину не припиняли.