Фокін заявив, що нова постанова Ради про місцеві вибори полегшить переговори з росіянами у ТКГ

Фокін хоче, щоб Верховна Рада призначила дату виборів у низці територіальних громад підконтрольної частини Донбасу
Фото: Ростислав Гордон / Gordonua.com

За словами заступника голови української делегації у тристоронній контактній групі Вітольда Фокіна, необхідно призначити дату виборів у 18 територіальних громадах Донецької та Луганської областей, де голосування не відбудеться за рішенням ЦВК.

Верховна Рада має ухвалити постанову про нову дату виборів до місцевих органів влади підконтрольних районів Донецької та Луганської областей, де голосування не відбудеться 25 жовтня. Це спростить перебіг переговорів у Мінську, вважає заступник голови української делегації у тристоронній контактній групі (ТКГ) з урегулювання конфлікту на Донбасі Вітольд Фокін.

Таку заяву він зробив 29 вересня під час засідання комітету Верховної Ради з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування, яке транслювали у Facebook першого заступника голови комітету Романа Лозинського (фракція "Голос").

Фокін стверджує, що жителів 18 районів позбавили конституційного права обрати своїх представників.

"Скажіть, шановні народні депутати, що зараз заважає винести проєкт постанови і проголосувати за призначення виборів у цих районах на 18-те або 28 березня? Конкретно показати? Якби це було зроблено, то контактній групі було б набагато легше сперечатися з російською делегацією", – сказав Фокін.

Після дискусії з нардепами він виправився, зазначивши, що йдеться про вибори у 18 окремих територіальних громадах.

9 серпня Центральна виборча комісія України визначила перелік із 18 територіальних громад Донецької та Луганської областей, на території яких 25 жовтня неможливо провести місцеві вибори.

Верховна Рада 15 липня ухвалила постанову про місцеві вибори, у якій зазначено, що голосування на окупованих територіях Донбасу та Криму не відбудеться через неможливість його організації. Депутати зазначили, що вибори на цих територіях призначать окремим законом у разі припинення тимчасової окупації та збройної агресії Російської Федерації проти України. Виборчий процес розпочато 5 вересня.

19 серпня голова української делегації у ТКГ Леонід Кравчук повідомив, що Росія на мінських переговорах поставила ультиматум про зміну постанови, вимагаючи забезпечити проведення виборів в ОРДЛО.

Спікер Верховної Ради Дмитро Разумков вважає, що зміна постанови про вибори може поставити під загрозу виборчий процес, який уже стартував.

11 вересня заступник глави адміністрації президента Росії Дмитро Козак заявив після переговорів радників глав держав "Нормандської четвірки" у Берліні, що Рада має переглянути постанову про місцеві вибори, яка стала "каменем спотикання". За його словами, постанова про вибори суперечить Мінським угодам, але не уточнив, у чому полягає суперечність.