"Франція та Німеччина мають потенціал game changers. Зеленський у Парижі зустрівся з Макроном та Шольцом і закликав дати Україні більше зброї. Фото, відео

Зеленський прибув до Франції пізно ввечері 8 лютого і провів зустріч із Макроном і Шольцом
Фото: Bundeskanzler Olaf Scholz / Twitter
Пізно ввечері 8 лютого президент України Володимир Зеленський прибув до Франції, де зустрівся з президентом Франції Еммануелем Макроном і канцлером Німеччини Олафом Шольцом.

"Вірю, що сьогодні ми посилимо нашу єдність!" – написав Зеленський після прильоту в Telegram. 

Зеленський прибув до Франції із Великобританії, де провів майже весь день. У Великобританії він виступив у парламенті, закликавши союзників до створення коаліції з надання Україні бойових літаків, провів переговори з прем'єр-міністром Ріші Сунаком, зустрівся з королем Чарльзом III і українськими військовослужбовцями, які проходять навчання у цій країні.

В аеропорту "Орлі" Зеленського зустрічали почесна варта та міністр оборони Франції Себастьян Лекорню, повідомив телеканал BFMTV.

Фото: EPA

Фото: EPA

Зеленського зустрічав міністр оборони Франції Лекорню. Фото: EPA

Потім Зеленський вирушив до Єлисейського палацу, де на нього вже чекали лідери Франції та Німеччини. Радіостанція RFI повідомила, що канцлер прибув незадовго до Зеленського.

Макрон і Шольц зустріли Зеленського на ґанку палацу, вони обмінялися рукостисканнями й одразу вирушили на пресконференцію.

Фото: bundeskanzler.de

Президент Франції опублікував у Twitter фото та відео зустрічі Зеленського.

"Ласкаво просимо до Парижа, любий друже. Україна може розраховувати на Францію", так він підписав відео французькою та українською мовами.

Пресконференція була короткою – приблизно 13 хвилин. Її запис опублікував Офіс президента України у Facebook.

Фото: EPA

На початку пресконференції відбувся курйозний епізод: Шольц переплутав трибуни, за якими мали виступати лідери держав, і став біля трибуни з українським прапором. Побачивши помилку, Зеленський запропонував помінятися. Це викликало усмішку в усіх трьох лідерів.

Фото: EPA

Єлисейський палац у заяві повідомив, що візит Зеленського став "підтвердженням непохитної підтримки України з боку Франції та всієї Європи", щоб надалі продовжувати тісну координацію, що "дає можливість швидко й ефективно реагувати на потреби, озвучені Києвом".

На пресконференції Макрон сказав Зеленському, що його "мужність і цілеспрямованість вражають".

"Уже рік Україна, її народ, її Збройні сили, її президент з величезною мужністю протистоять Росії. Злочин агресії неприпустимий за жодних обставин, тим паче, якщо його вчинила така держава, як Росія. Тому ми стоїмо поряд з Україною з твердою рішучістю допомагати їй до перемоги та відновлення її законних прав", – сказав президент Франції.

Макрон заявив, що те, що відбувається в Україні, впливає на майбутнє всієї Європи. Він наголосив, що перемогу у війні має здобути Україна, а "Росія не може й не має перемогти".

Шольц сказав, що протягом останніх 11 місяців українці виявили мужність і стійкість і заслуговують на "найбільше визнання й повагу", цитує його пресслужба німецького уряду.

Він також повторив, що Європа допомагатиме Україні "стільки, скільки потрібно", і що Росія не має перемогти у війні.

Шольц додав, що участь Зеленського в зустрічі лідерів Євросоюзу, яка відбудеться 9 лютого, є потужним сигналом солідарності.

"Я їду до Брюсселя з дуже чітким посланням: "Україна частина європейської родини", сказав він.

Фото: EPA

Зеленський подякував лідерам Франції та Німеччини за допомогу, яку вони надають Україні.

"Я хочу, щоб ви памʼятали, що Франція та Німеччина були з Україною цими місяцями. Ми пройшли багато всього – від лютого [минулого року] до цього лютого. Ми забезпечили міцну єдність – нашу та Європи. Ми зміцнили континент. Ми зміцнили Україну", – сказав Зеленський.

Президент закликав передати Україні більше зброї, щоб вигнати російських окупантів, і наголосив, що зброя Україні "потрібна для миру".

"Франція та Німеччина мають потенціал game changers (тобто можуть змінювати правила гри. – "ГОРДОН"), і саме так я бачу сьогодні переговори. Усе очевидно: чим раніше Україна зможе отримати потужну далекобійну зброю, Еммануелю, чим раніше наші пілоти зможуть отримати сучасні літаки, Олафе, тим міцніша буде наша "танкова коаліція", тим швидше закінчиться агресія Росії. І ми повернемо Європі впевнений мир", – сказав Зеленський.

Після пресконференції Зеленський, Макрон і Шольц пішли на вечерю, де продовжили переговори.

Фото: EPA

За кілька годин після пресконференції, уже вночі 9 лютого, Макрон опублікував у Twitter спільну фотографію із Зеленським та Шольцом і написав: "Вона бореться за мир і несе цінності нашого Європейського союзу: Україна ніколи не буде самотньою".

Контекст:

Це другий візит Зеленського за кордон із лютого 2022 року, коли Росія розпочала повномасштабну війну проти України. Перший візит він здійснив наприкінці грудня до США.

Очікують, що 9 лютого Зеленський візьме участь у саміті ЄС у Брюсселі та виступить у Європарламенті.