ДБР підтвердило обшуки у Киви через відео з автоматом

Кива фігурує у провадженні про незаконне поводження зі зброєю
Фото: Илья Кива / Facebook
Державне бюро розслідувань підтверджує проведення слідчих дій у будинку народного депутата від "Опозиційної платформи – За життя" Іллі Киви. Про це повідомили агентству "Інтерфакс-Україна" у ДБР.

"Здійснюються слідчі дії у межах розслідування справи за фактом розміщення депутатом відео з автоматом (ч. 1 ст. 263 Кримінального кодексу – незаконне поводження зі зброєю)", – заявили у ДБР.

Сьогодні вранці Кива повідомив, що "до будинку, де проживає його дитина", прийшли з обшуками співробітники Офісу генпрокурора та ДБР. На думку політика, його переслідують "за вигаданими статтями за політичну позицію".

Контекст:

26 жовтня генпрокурорка Ірина Венедіктова повідомила, що стосовно Киви відкрито "досить велику кількість" проваджень. Зокрема, у зв'язку з опублікованим ним відео, де він стріляє з автомата в день убивства організатора українського націоналістичного руху на Західній Україні Степана Бандери.

Говорячи про правову оцінку дій депутата, генпрокурорка пояснила: "Якщо ми дійдемо до спеціального суб'єкта – народного депутата, я підписуватиму підозру. І саме тоді я можу сказати, з якою кваліфікацією підозру підписано і якщо кваліфікація змінюється, то чому".

Також партія УДАР повідомляла про відкриття кримінального провадження за ст. 111 Кримінального кодексу України (державна зрада) за фактом публікації Кивою привітання президента РФ Володимира Путіна.