Генпрокуратура відкрила справу проти Медведчука за підозрою в державній зраді та сепаратизмі – Сарган

29 січня Медведчук запропонував створити "автономний регіон Донбас"
Фото: Пресс-служба Виктора Медведчука / Facebook

Заклики голови політради партії "Опозиційна платформа – За життя" Віктора Медведчука створити "автономний регіон Донбас" допомагають Росії в здійсненні підривної діяльності проти України, заявила прес-секретар генпрокурора України Лариса Сарган.

Генпрокуратура відкрила кримінальне провадження проти голови політради партії "Опозиційна платформа – За життя" Віктора Медведчука у зв’язку з можливою державною зрадою і сепаратизмом. Про це 5 лютого у Facebook повідомила прес-секретар генпрокурора Лариса Сарган.

За інформацією представниці ГПУ, провадження відкрито за зверненням народного депутата від "Народного фронту" Андрія Тетерука.

"Медведчук зробив гучну заяву на партійному з'їзді 29 січня 2019 року в Києві, заявивши про необхідність утворення так званого "автономного регіону Донбас" з утворенням власного парламенту та уряду, а також про закріплення такого статусу в Конституції України", – написала Сарган.

Вона додала, що в діях Медведчука помітні ознаки злочинів, передбачених ч. 1 ст. 110 (посягання на територіальну цілісність і недоторканність України) і ч. 1 ст. 111 (державна зрада) Кримінального кодексу України.

Вона наголосила, що в Конституції України Донецька і Луганська області вказано як "адміністративно-територіальні одиниці у складі держави".

За її словами, заклики Медведчука "надають" допомогу Російській Федерації в проведенні підривної діяльності проти України, а також підтримують агресивну діяльність РФ та сепаратистські настрої.

"Матеріали кримінальних проваджень будуть передані до Служби безпеки України", – додала Сарган.

На з'їзді політсили Медведчук заявляв, що його план не порушує Конституції України.

У 2014 році Росія анексувала український Крим, навесні 2014 року почався збройний конфлікт на Донбасі між українськими урядовими силами з одного боку і бойовиками, підтримуваними Москвою, та російськими військами з іншого.

Україна, США і низка інших держав звинувачують Російську Федерацію у втручанні в конфлікт: використанні регулярних військ у бойових діях на боці бойовиків, постачанні їм зброї та фінансовій підтримці. Російське керівництво відкидає ці звинувачення і стверджує, що РФ не є стороною протистояння.

Президент України Петро Порошенко 22 січня підкреслював, що Україна є унітарною державою, і що не повинно бути "жодних федерацій і ніяких спеціальних статусів".