Голова Держгеокадастру розповів, як в Україні вилучатимуть незаконно виділені землі

У Держгеокадастрі підкреслили, що площа вкрадених в Україні земель сільськогосподарського призначення дорівнює площі Словаччини
Фото: depositphotos.com

Для повернення в державну власність ділянок землі, які незаконно передали у приватну власність, необхідно ухвалювати спеціальне законодавство. Про це заявив голова Держгеокадастру України Роман Лещенко.

5 млн га української землі сільськогосподарського призначення незаконно вивели з державної власності, навести лад у цій сфері неможливо без участі силовиків. Про це голова Держгеокадастру України Роман Лещенко розповів в інтерв'ю "Фактам", яке опубліковано 8 листопада.

"Ми зараз оцифруємо і виведемо в єдиний реєстр усі документи про виділення землі, сформуємо єдиний реєстр громадян, які отримали земельні ділянки. Коли закінчимо процес інвентаризації, ці дані стануть публічними й безплатними для громадян України. Ми найближчим часом покажемо на геопорталі, хто чим володіє у країні, скільки у нас землі, води, лісу, хто і скільки платить податків на якій земельній ділянці", – повідомив Лещенко.

За його словами, на те, щоб упорядкувати інформацію про землю, можуть піти роки.

"Масштаби афер, звісно, зашкалюють. Тому необхідно ухвалювати спеціальне нове законодавство про вилучення земельних ділянок для суспільних потреб, тобто здійснювати нову державну земельну політику. Оскільки держава безплатно передавала громадянам землю, то на законодавчому рівні треба прописати умови, згідно з якими держава зможе вилучати ділянки, якщо вони знадобляться для побудови нових доріг або видобування копалин. І компенсувати людям вартість цих земельних ділянок відповідно до нормативно-грошового оцінювання", – зазначив голова Держгеокадастру.

Він підкреслив, що "площа вкраденої української землі дорівнює площі Словаччини".

За інформацією Лещенка, із 2001 року з державної власності в Україні вивели понад 5 млн га земель сільськогосподарського призначення. Чиновник розповів, що його відомство створює електронний реєстр усіх українських земель і наступного року покаже їхніх власників.

Згідно з даними Держгеокадастру, загальна площа земель в Україні становить 60,3 млн га (це приблизно 5,7% території Європи).

У березні 2020 року в Україні ухвалили закон про обіг земель сільськогосподарського призначення. Відповідно до закону, ринок землі в Україні має запрацювати з 1 липня 2021 року. До 2023 року землю зможуть купувати лише громадяни України, але не більше ніж 100 га землі в одні руки, з 2023 року землю дозволять купувати юридичним особам – резидентам України (не більше ніж 10 тис. га в одні руки). Чи продавати землю іноземцям, українці вирішать на референдумі. Державних та комунальних земель сільськогосподарського призначення не продаватимуть.