Глава МЗС Нідерландів заявив, що країна може прийняти Саакашвілі, якщо він подасть запит

Саакашвілі втратив українське громадянство в липні 2017 року
Фото: EPA

Лідер партії "Рух нових сил" Михайло Саакашвілі одружений із громадянкою Нідерландів, а значить може отримати паспорт цієї країни у разі подання відповідного запиту, сказав міністр закордонних справ Нідерландів Халбе Зійлстра.

Нідерланди можуть прийняти екс-президента Грузії, лідера української партії "Рух нових сил" Михайла Саакашвілі, якщо він вирішить покинути Україну. Про це журналістам у п'ятницю у Гаазі заявив міністр закордонних справ Нідерландів Халбе Зійлстра, пише агентство AFP.

За словами міністра, Саакашвілі одружений із громадянкою Нідерландів, а це значить, що він може отримати паспорт цієї країни у разі подання відповідного запиту.

Нідерландські чиновники повідомили AFP, що адвокат Саакашвілі звернувся в Службу імміграції і натуралізації Нідерландів із запитом про "можливість возз'єднання зі своєю нідерландською дружиною в Нідерландах".

Прес-секретар міністерства юстиції Нідерландів Карін Донк розповіла агентству, що, згідно з висновками служби, Саакашвілі може отримати тимчасову посвідку на проживання в країні.

Президент України Петро Порошенко видав указ про втрату Саакашвілі українського громадянства 26 липня на підставі недостовірних даних, поданих політиком у Державну міграційну службу України. Зокрема, Саакашвілі не вказав, що проти нього в Грузії відкрито кримінальні провадження.

10 вересня Саакашвілі разом із прибічниками вдалося з Польщі прорватися в Україну через пункт пропуску "Шегині".

21 грудня видання De Telegraaf із посиланням на джерела в міністерстві безпеки та юстиції Нідерландів поінформувало про задоволення запиту Саакашвілі на одержання візи Нідерландів. Політику нібито видали візу в посольстві країни в Києві. Саакашвілі, за даними видання, мотивував запит на візу необхідністю возз'єднання зі сім'єю.

Політик у відповідь заявив, що йому "не потрібна нідерландська віза" і що у нього є пропозиції одержати громадянство від кількох європейських країн.

Дружина Саакашвілі Сандра Рулофс є громадянкою Нідерландів і Грузії, а у їхніх дітей нідерландське громадянство. 20 грудня вона висловила сподівання, що майбутні свята сім'я проведе в Нідерландах.