Глава МЗС Великобританії заявила про збільшення Лондоном фінансової підтримки України до £100 млн

Великобританія підтримує Україну у її праві обирати своє майбутнє, зазначила Трасс
Фото: EPA
Великобританія збільшить обсяг фінансової підтримки України до £100 млн ($136,2 млн за курсом центробанку Англії). Про це 17 лютого в Києві на спільному брифінгу з міністром закордонних справ України Дмитром Кулебою заявила глава МЗС Великобританії Ліз Трасс.

Захід транслювали у Facebook МЗС України.

"Коли прем'єр-міністр [Великобританії Борис Джонсон] відвідав Київ раніше цього місяця, він оголосив про надання £88 млн на підтримку демократії України та енергетичної безпеки. Сьогодні я можу оголосити наступний компонент нашої підтримки – збільшення фінансування на ці проєкти до £100 млн", – сказала Трасс.

Вона наголосила, що Великобританія підтримує Україну в її праві обирати своє майбутнє.

"Ми дуже горді, що перебуваємо на передовому плані в підтримці України. Ми надали оборонну зброю та провели навчання 22 тис. військовослужбовців української армії", – підкреслила Трасс.

Трасс прибула до Києва 17 лютого. Це її перший візит в Україну на посаді глави МЗС Великобританії.

Трасс заявила, що РФ не уповільнює нарощування військ і не відводить їх від кордону України, імовірність вторгнення висока. Вона наголосила, що в разі агресії проти України її союзники введуть пакет скоординованих санкцій проти РФ.

Контекст:

На тлі загрози російського вторгнення Великобританія послідовно підтримує Україну, зокрема надає військову допомогу та готує санкції проти РФ на випадок нападу. Джонсон неодноразово закликав РФ до деескалації. Нове вторгнення в Україну для Росії буде болючим і кривавим, наголошував він.

Візит Трасс до Києва спочатку планували 1 лютого, але напередодні поїздки в Україну глава британського МЗС захворіла на COVID-19. Трасс мала супроводжувати Джонсона.

1 лютого, у день його візиту до Києва, Великобританія анонсувала надання Україні £88 млн на зниження енергозалежності від РФ.