Голова ОБСЄ прибув із візитом до України. Він уже відвідав Бучу

Рау (праворуч) прибув до Бучі під Києвом, повідомив речник МЗС Польщі
Фото: Łukasz Jasina / Twitter
Міністр закордонних справ Польщі, чинний голова Організації з безпеки та співробітництва в Європі (ОБСЄ) Збігнєв Рау 2 серпня прибув із робочим візитом до України.

Про це повідомляють у Twitter постійного представництва Республіки Польща при ОБСЄ у Відні.

"Міністр закордонних справ Польщі, чинний голова ОБСЄ Збігнєв Рау розпочав свій візит до України. Незважаючи на російський обструкціонізм, Польща сповнена рішучості забезпечити діяльність та допомогу ОБСЄ Україні", – ідеться у повідомленні.

Рау відвідав звільнену на початку квітня від російських окупантів Бучу під Києвом, зазначив у Twitter речник МЗС Польщі Лукаш Ясіна.

Контекст:

У квітні ОБСЄ заявила, що закриває спеціальну моніторингову місію в Україні. Організація ухвалила таке рішення після того, як РФ у березні заблокувала продовження мандата місії.

Це була неозброєна цивільна місія, яка спостерігала за ситуацією у всіх регіонах України, вона запрацювала в липні 2014 року, після того, як Росія розпочала агресію на Донбасі.

З 1 липня припинив роботу й український офіс координатора проєктів ОБСЄ через те, що Росія не погодила продовження мандата ОБСЄ в Україні. Офіс провадив діяльність в Україні протягом 23 років. Його співробітники займалися гуманітарною та юридичною підтримкою постраждалих від військових дій, протидією торгівлі людьми, повідомляли в організації.

Постійний представник США при ОБСЄ Майкл Карпентер в інтерв'ю, опублікованому 14 липня, заявив, що протягом найближчого місяця ОБСЄ, роботу якої в Україні заблокувала РФ, відновить свою присутність у країні.