Глава Transparency International закликав Порошенка дозволити цивільну конфіскацію майна чиновників

Уґас нагадав президенту України про домовленості червня 2016 року
Фото: ЕРА

Керівник усесвітньої антикорупційної мережі Transparency International Хосе Уґас написав відкритого листа президентові України Петру Порошенку, в якому порадив зробити п'ять кроків для повернення активів екс-президента Віктора Януковича та його поплічників.

Керівник міжнародної антикорупційної мережі Transparency International Хосе Уґас надіслав президентові України Петру Порошенку першочергові рекомендації, які допоможуть повернути в країну активи екс-президента Віктора Януковича та інших чиновників.

Текст відкритого листа Уґаса опублікували на офіційному сайті організації. Глава Transparency International порадив Порошенку зробити п'ять кроків:

  • Ухвалити ефективні законодавчі норми про порядок заочного досудового розслідування і судового розгляду.
  • Ухвалити ефективний закон, який дозволив би цивільну конфіскацію майна публічних діячів, походження якого вони не можуть пояснити легальними доходами.
  • Забезпечити ефективний та повний запуск роботи Національного агентства України з питань виявлення, розшуку та управління активами, одержаними від корупційних та інших злочинів.
  • Генпрокурору України невідкладно прозвітувати про досягнення в розслідуванні топ-корупції часів Януковича та про долю майна топ-чиновників часів Януковича, які втекли.
  • Генеральній прокуратурі невідкладно створити відкритий реєстр кримінальних проваджень про топ-корупцію часів Януковича з інформацією про розслідувані злочини, розшукуваних осіб та арештовані активи.

"Упевнений, що виконання цих рекомендацій неодмінно позитивно відобразиться на перебігу українських антикорупційних реформ та дозволить розірвати коло безкарності", – наголосив Уґас.

Він нагадав Порошенку про домовленості, які відбулися у червні 2016 року, коли Уґас та Порошенко обговорили запуск системи е-декларування та співпрацю щодо повернення активів колишнього режиму.

"Система (електронного декларування."ГОРДОН") обов'язково повинна бути доповнена ефективним механізмом перевірки достовірності поданих даних та законності набуття задекларованого майна", – додав Уґас.

На думку Уґаса, виконання вищезгаданих кроків дозволить отримати результати до наступної річниці втечі Януковича.

Янукович був президентом України з 25 лютого 2010 року. 22 лютого 2014 року після трьох місяців протестів на Майдані Верховна Рада визнала його самоусуненим від посади і таким, що не виконує свої обов'язки, після чого були оголошені нові президентські вибори. Тоді ж Янукович залишив Україну, зараз із сім'єю проживає в Росії.

Швейцарія заморозила рахунки Януковича та його соратників 26 лютого 2014 року. До того ж проти Януковича та "сім'ї" Швейцарія відкрила сім кримінальних справ за підозрою у відмиванні грошей. Екс-президент переконував, що у нього немає банківських рахунків за кордоном.