Голова Держприкордонслужби: Україна сьогодні не є потенційним постачальником нелегальних мігрантів. Європейці не бачать у нас загрози

Цигикал зазначив, що минулого року Держприкордонслужба отримала міжнародно-технічної допомоги на суму понад 850 млн грн
Фото: dpsu.gov.ua

Українські прикордонники проводять із європейськими колегами спільні операції та патрулювання, розповів голова Держприкордонслужби України Петро Цигикал.

Голова Держприкордонслужби Петро Цигикал сказав у інтерв'ю каналу "112 Україна", що Україна не є "постачальником" нелегалів у країни Європейського союзу.

"Україна сьогодні не є потенційним постачальником нелегальних мігрантів. Європейці не бачать у нас загрози, до нас є певний ступінь довіри. Ми з європейськими колегами проводимо спільні операції, спільні патрулювання, спільний контроль у пунктах пропуску", – зазначив він.

За словами Цигикала, спільне патрулювання введено на кордоні з усіма країнами ЄС, із якими межує Україна.

"Проблемних питань щодо організації служби немає. Із 7 грудня 2017 року розпочато спільне патрулювання центрального сегмента українсько-молдовського кордону з території України", – розповів голова Держприкордонслужби.

Він наголосив, що спільні патрулі дають можливість збільшити щільність охорони, поліпшити взаємодію і оперативно реагувати на правопорушення.

"У минулому році було виставлено понад 2,5 тис. таких патрулів. Крім спільного патрулювання, також активно впроваджується спільний контроль у пунктах пропуску. Така процедура вже діє в 10 пунктах пропуску на кордоні з Польщею і Молдовою. Раніше про це й мови не було, коли була корупційна складова, коли європейці нам не довіряли", – заявив Цигикал.

Він додав, що минулого року Держприкордонслужба отримала міжнародно-технічної допомоги на суму понад 850 млн грн.

"Це і автомобільний транспорт, і системи відеоспостереження, і тепловізійні комплекси, і спеціальна техніка та інше обладнання для більш ефективної охорони державного кордону. Для європейців важливо, щоб ми тримали східний кордон, не пропускали звідти нелегалів. Тоді вони, відповідно, не підуть далі", – пояснив Цигикал.

У травні 2017 року в Держприкордонслужбі повідомляли, що за рік затримали понад 2,5 тис. нелегалів.