Гордон: Байден хороводить і знущається з Путіна

Гордон: Думаю, американці Путіна тиснутимуть. Я цього чекаю, дуже цього хочу
Фото: Ростислав Гордон / Gordonua.com
Засновник інтернет-видання "ГОРДОН" Дмитро Гордон вважає, що президент США Джо Байден знущається із президента Росії Володимира Путіна. Таку думку він висловив 18 квітня в ефірі телеканала "Україна 24", коментуючи відносини між США та Росією й останні санкції проти РФ.

"Один із колишніх президентів України якось у мене запитав: "Ти хрін комара бачив?" Я сказав: "Ні". Він: "Так ось політика – іще тонша". Дуже тонка політика. На мій погляд, Байден просто хороводить Путіна і знущається з нього. Судіть самі: спочатку він називає його вбивцею на весь світ, потім пропонує зустріч, за день запроваджує санкції, до того ж погані санкції, потім виступає і каже: "Ми два братні народи". він просто знущається, на мій погляд", – вважає журналіст.

Він зазначив, що в Байдена зовсім інші, ніж у попереднього президента США Дональда Трампа, моральні якості, тому політика США щодо Росії повинна змінитися.

"І наші лідери, які зустрічалися і спілкувалися з Байденом, і Михайло Саакашвілі, який, коли був президентом [Грузії], багато спілкувався з Байденом, в один голос мені говорили, що Байден – дуже моральна людина. Для нього моральні речі важливіші, ніж гроші, ніж усе інше. Тому в мене на нього надія. На моральність його. Тому що є поняття справедливості. Щодо моєї країни припустилися кричущої несправедливості. кричущої! І хтось має допомогти нам її виправити. Я сподіваюся на Байдена. Окрім того, Байден дуже добре розуміє Путіна. Це не Трамп, який сидів завжди, підібгавши хвіст, на перемовинах із Путіним. Складається враження, що в Путіна був забійний компромат на Трампа. Тут інша історія. Думаю, американці Путіна тиснутимуть. Я цього чекаю, дуже цього хочу. Тому що треба вже покласти край цьому обурливому втручанню у справи багатьох країн світу", – підкреслив Гордон.

Судячи з реакції на санкції російських федеральних каналів, вони можуть завдати РФ збитків, продовжив журналіст.

"Я уважно дивлюся російські федеральні канали, там виють від цих санкцій. Виють! Від [пропагандиста Володимира] Соловйова до всіх інших. Отже, боляче. Отже, ось ці неболючі насправді санкції є болючими для Росії. Які санкції Росія може закрутити американцям? Які? Смішно. Хто від кого залежить: Америка від Росії чи Росія від Америки? Звісно, Росія від Америки. Фінанси, технології... А якщо Росії від'єднають [міжнародну міжбанківську систему передання інформації та здійснення платежів] SWIFT? То жоден літак, жоден космічний корабель не зможе у РФ злетіти без американської електроніки. Нічого не працюватиме! Що Росія сама, автономно, без нікого може зробити? Коробку сірників", – сказав Гордон.

Він прогнозує, що відносини між США і РФ можуть дещо налагодитися після зустрічі Байдена і Путіна.

"У мене враження, що зараз ескалацію доведуть до межі, потім відбудеться зустріч Байдена і Путіна, вони зроблять один одному якісь поступки і пояснять своїм народам, що так треба було внаслідок сильної ескалації. Аби ці поступки не зачіпали Україну. Але Україна сама має змусити себе поважати. А вона робить усе, щоб її не поважали", – зазначив журналіст.

Контекст:

Новий виток кризи в російсько-американських відносинах з'явився після інтерв'ю Байдена, опублікованого 17 березня, у якому він назвав Путіна вбивцею і заявив, що той заплатить за втручання в американські вибори. За даними американської розвідки, Росія проводила кампанію щодо дискредитації Байдена під час виборів 2020 року, і її особисто санкціонував Путін.

У день опублікування інтерв'ю Байдена МЗС Росії викликало свого посла у США для консультацій до Москви. У МЗС РФ пояснили, що консультації з послом потрібні для того, щоб проаналізувати, "що робити й куди рухатися" в контексті відносин між Росією і США.

18 березня Путін відповів на слова Байдена. Він побажав американському колезі здоров'я і додав: "Хто як обзивається, той сам так називається". Путін також запропонував Байдену 19-го або 22 березня поговорити у "прямому ефірі" про двосторонні відносини Росії та США і про стратегічну стабільність.

У Білому домі у відповідь заявили, що Байден у січні вже провів телефонні перемовини із президентом РФ, і "є інші світові лідери, із якими він іще не взаємодіяв". Прессекретарка Байдена Джен Псакі зазначила, що глава Білого дому найближчими днями "буде дуже зайнятий".

Телефонна розмова між президентами двох країн відбулася 13 квітня. Байден підкреслив "незмінну підтримку Сполученими Штатами суверенітету й територіальної цілісності України" і висловив занепокоєність нарощуванням військової присутності Росії на кордоні з Україною і в окупованому Криму. Також він "чітко дав зрозуміти, що США твердо відстоюватимуть свої національні інтереси у відповідь на дії Росії, такі як вторгнення в кіберпростір і втручання у вибори", і запропонував Путіну зустрітися.

15 квітня США ввели новий пакет санкцій проти Росії. Вони стосувалися 32 осіб, причетних до втручання у вибори президента США 2020 року, і шести технологічних російських компаній, які надають кіберпідтримку російським спецслужбам, повідомили в Білому домі. Міністерство фінансів США видало директиву, яка забороняє американським фінансовим інститутам безпосередньо купувати боргові зобов'язання, випущені Центробанком, Фондом національного добробуту РФ або міністерством фінансів після 14 червня 2021 року.

США вирішили вислати із країни 10 співробітників із російського посольства у Вашингтоні. За даними Білого дому, серед них є представники російських спецслужб.

Росія у відповідь опублікувала список американців, яким заборонили в'їзд на територію країни (серед них – генпрокурор США Меррік Гарланд і директор ФБР Крістофер Рей), і рекомендувала послу США у РФ повернутися на батьківщину для консультацій.